fbpx
Online rondleiding door Museum van Loon
Bij de ingang van Museum van Loon mag dan wel de naam van schilder en oud-bewoner Ferdinand Bol staan, Jip weet dat zijn vrouw Anna van Erckel eigenlijk meer aandeel had in het feit dat het stel het prachtige Amsterdamse pand bewoonde. Daarom doet Jip in deze vlog iets bijzonders. Ze vertelt de geschiedenis niet aan de hand van de mannen, zoals vaak gebeurt, maar ze gaat de vrouwen langs. En dat levert bijzondere verhalen op!

Zo hangt in de hal een prachtig portret van Anna Ruychaver. Zij trouwde met Hans van Loon en zorgde er met haar connecties voor dat de familie Van Loon zich langzaam maar gestaag mocht gaan rekenen tot de gegoede en edele families van Amsterdam. Hans van Loon mag haar dankbaar zijn…

Meer ontdekken over deze grootse familie? Museum van Loon is open en heet bezoekers van harte welkom. De verhalen van deze vrouwen wil je niet missen en de extravagante inrichting is natuurlijk ook een bezoek waard.

Highlights uit de rondleiding:
Dit vriendenalbum staat vol met invloedrijke mensen

Dit vriendenalbum staat vol met invloedrijke mensen

Museum van Loon

Je ziet hier een album amicorum, ofwel: een vriendenalbum. Dit is er niet zomaar eentje. Dit album behoorde toe aan Anna Ruychaver. Deze vrouw barstte van de connecties, waar ze haar man Hans van Loon een aardig handje mee hielp. In haar vriendenalbum zijn namen te lezen van mensen die terugleiden tot de koninklijke familie. Dan zit je wel goed hoor…

Dit is Thora van Loon, hofdame van koningin Wilhelmina

Dit is Thora van Loon, hofdame van koningin Wilhelmina

Museum van Loon

Thora van Loon woonde jarenlang in het pand wat later Museum van Loon zou worden. Hier kwamen mensen die koningin Wilhelmina wilden ontmoeten op audiëntie (een duur woord voor een check of je goed genoeg was om de koningin te ontmoeten). Thora was namelijk de hofdame van de koningin en nam haar taken over als Wilhelmina in het buitenland was.

 

Een geheime deur? Dat zie je toch alleen in films?

Een geheime deur? Dat zie je toch alleen in films?

Museum van Loon

Een huis met een geheime deur? Dat zie je toch alleen in films? Nee, hoor. Achter deze deur zit een geheim keukentje en boekenkast, die Maurits van Loon liet maken voor Antoinette de Bach- van Loon. Voor intimi tante Netje. Zij reisde samen met haar man Henri de Bach de wereld rond maar bezocht af en toe nog haar geliefde familie aan de Keizersgracht.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door