fbpx
Online rondleiding door Museum Vlaardingen

In Museum Vlaardingen horen Hannah & Roos voor het eerst het geluid van de bevrijding. Voor velen van ons is onze herinnering gebaseerd op wat we kennen uit films en associëren we de bevrijding heel erg met muziek. Denk maar aan de bevrijdingsfestivals vol met artiesten. Maar, met welke liederen werd er meegezongen (tijdens en) na de bevrijding? En waar gingen ze over? Luister mee!

Museum Vlaardingen is weer open voor publiek! Let op: een bezoek aan het museum is alleen mogelijk met een vooraf gereserveerd entreebewijs voor een bepaald tijdslot! Tot half juni kan dit alleen telefonisch.

Highlight uit de rondleiding:
Zo klonk de bevrijding

Zo klonk de bevrijding

Museum Vlaardingen

De tentoonstelling ‘Als de lichtjes weer eens branden gaan’ gaat over muziek in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De muziek van de bevrijding dus! Tijdens de bevrijding overheerst in de straten een feeststemming, maar welke muziek klok daar? Er werd in ieder geval ontzettend veel muziek geschreven en die bladmuziek kan ons nu nog een hoop vertellen over de geschiedenis! Naar één van deze nummers is de tentoonstelling vernoemd. Tijdens de oorlog mochten ’s-nachts de lichten niet aan ivm luchtaanvallen. Het nummer verwijst dus naar het verlangen naar het moment dat de straatverlichting weer mag branden…

 

Cultureel dagboek

Cultureel dagboek

Museum Vlaardingen

We associëren de bevrijding heel erg met muziek, denk maar aan de bevrijdingsfestivals vol met artiesten. Maar tijdens de oorlog was het ook zeker niet afwezig. Het Derde Rijk wordt zelfs gezien als de dictatuur van de zang en de dans (via welk de propoganda werd verspreid). Veel Nederlandse burgers schreven in een dagboek, zo ook Nicolaas Bergwerf die beschreef welke films, concerten en artiesten hij had gezien. Daardoor hebben wij nu nog een mooi inkijkje in het amusement aanbod van die tijd.

  .

  Trees heeft een Canadees

  Trees heeft een Canadees

  Museum Vlaardingen

  Een populair onderwerp voor (liefdes)liedjes na de oorlog, was de relatie tussen de Nederlandse vrouwen en de geallieerde soldaten die ontstonden tijdens de bevrijding. Zo ook ‘Trees heeft een Canadees’. Die blijft wel hangen! In deze eerste liedjes werden de geallieerde omschreven als helden, maar naarmate de euforie van de bevrijding wat dimt verandert de toon van de liedjes en krijgen ze meer te maken met jaloezie en kritiek. Dan is het tijd voor liederen als ‘Dag Sjaan, dag Bep, dag Alida, groeten aan Amerika!’ Extra funfact: een liedje uit de tweede wereldoorlog Lili Marleen, is bij zowel de Duitse als geallieerde soldaten erg populair!

  Abonneer op ons YouTube kanaal!

  Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

  Volg ons Instagram!

  Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

  Mede mogelijk gemaakt door