fbpx
Online rondleiding door Museum Volkenkunde

Op wereldreis in 1 dag? In Museum Volkenkunde in Leiden kan dat gewoon. Dit museum, dat onderdeel is van het Nationaal Museum voor Wereldculturen, kent vele zalen die allemaal ingedeeld zijn op werelddeel. Zo maak je – gewoon in Nederland – een reis langs de continenten. En daar leer je een heleboel van, kan Jip je vertellen! 

Zo kom je geheid langs het topstuk uit de verzameling van Museum Volkenkunde: Leiden Plate. Deze hanger werd in 1864 in Guatemala gevonden en is wereldberoemd! In de inscriptie op de hanger is namelijk een datum te lezen, wat lange tijd de oudst bekende datering van de Maya’s was. De datum: 17 september, 320 na Christus. Dat is lang geleden…

Museum Volkenkunde is weer open en dat is goed nieuws. Boek je tickets via de website en ga zelf op wereldreis. Trek er maar goed de tijd voor uit, er is ontzettend veel te zien!

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Museum Volkenkunde gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
In deze zaal ga je spontaan zacht praten

In deze zaal ga je spontaan zacht praten

Museum Volkenkunde

Jip gaat er spontaan zachter van praten. Gek is dat niet, deze zaal straalt serene rust uit. Er staan namelijk vijf hele bijzondere Boeddhabeelden, afkomstig uit Japan. Zo bijzonder, dat de zaal waarin ze staan speciaal voor de beelden ontworpen is. Zo is er voor bezoekers een plek om de rust op te zoeken en te mediteren. In de goede oude hippietijd mochten bezoekers zelfs een jointje opsteken. Dat kunnen we ons nu natuurlijk niet meer voorstellen…  

Plastic. Heel veel plastic.

Plastic. Heel veel plastic.

Museum Volkenkunde

Voor dit werk van kunstenaar George Nuku kijkt Jip (en wij ook) haar ogen uit. De Nieuw-Zeelander vroeg zich af: hoe ziet het toekomstbeeld van het jaar 2120 eruit? Plastic, bedacht hij. Heel veel plastic. 200 vrijwilligers gingen voor Nuku op pad om plastic flessen te verzamelen, waar de kunstenaar een metershoog -en breed werk van maakte. Een fantastisch werk, dat je echt met eigen ogen gezien moet hebben!

De 100 jaar oude hoofdtooi

De 100 jaar oude hoofdtooi

Museum Volkenkunde

In de tijdelijke tentoonstelling De Zee van Eilanden, topstukken uit Oceanië, vind je deze extravagante hoofdtooi. Jip is er helemaal fan van, en wij ook! De tooi is ongeveer 100 jaar oud en ziet er nog ongelooflijk goed uit. Er zitten veren, schelpen en zelfs het schild van een schildpad in. Hoewel de kleuren wat verbleekt zijn, kan je je goed voorstellen hoe indrukwekkend de vroeger knalrode veren tijdens dansrituelen eruit zagen!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door