fbpx
Online rondleiding door Museum Helmond

Van Kasteelschatten van toen tot kunstschatten van nu, een dubbeldikke aflevering van thuismuseum! Jelle bezoekt Museum Helmond, in de locatie Kunsthal Helmond is een prachtige expositie van fotograaf Alec Soth. Intieme en poëtische platen uit zijn bekendste fotoseries. Van de expo titel ‘There is always something to find’, is geen woord gelogen!

Om de hoek bij de Kunsthal staat Kasteel Helmond, een kasteel uit sprookjes! Slotgracht? Check! Torens? Check! Een jonkvrouw..? Dit kasteel werd begin vorige eeuw nog ‘gewoon’ bewoond! De tentoonstelling hier verteld het verhaal van een van de laatste meisjes die hier opgroeide, Freule Emelie Wesselman van Helmond. Hoe dat leven er uit zag? Dat zie je in de video!

Wil je zelf een kijkje nemen in Museum Helmond? Dat kan! Bekijk de website van het museum om een ticket te boeken.

Highlights uit de rondleiding:
Wonen in een echt kasteel?

Wonen in een echt kasteel?

Museum Helmond

Een eeuw geleden woonde hier nog een gezin! Hoe is het om op te groeien in een kasteel? De expositie vertelt het verhaal van Emelie Wesselman van Helmond, die samen met haar zusje als laatste telgen van de familie hier opgroeiden voor het verkocht werd. Vanuit de ogen van een kind is alles anders natuurlijk, en alles misschien ook wel sneller normaal. Maar het verhaal in haar opstel schriftje getiteld ‘Mijn eerste Bal’ zal hoogstwaarschijnlijk niet in de schriftjes van haar klasgenootjes hebben gestaan..

 

Een parmantig kapsel

Een parmantig kapsel

Museum Helmond

Met dit snoezige popje is het eigenlijk allemaal begonnen, de kleinzoon van Emelie, Mark Luis Earp, schonk deze pop samen met andere persoonlijke bezittingen aan Kasteel Helmond. Ze schetsen het begin van een mooi beeld, hoe hadden de laatste bewoners van het kasteel geleefd? De verhalen worden tastbaar! Leuk detail, de haren van dit popje zijn.. Van Emelie zelf! Als vijfjarige kreeg de freule dit dametje cadeau, zou ze het bij de kappersbeurt al geweten hebben?

'Er is altijd wat te vinden'

'Er is altijd wat te vinden'

Museum Helmond

De expositie van Alec Soth in de Kunsthal verteld weer hele andere verhalen. Geen prinsessen, maar ‘gewone’ mensen en het alledaagse leven in het Amerika van de eenentwintigste eeuw. Deze foto is gemaakt in een wat schimmige motelkamer in Niagara. Bekend van haar watervallen en goedkope huwelijksreizen. Twee lieve zwaantjes op een stoffige sprei, de locatie voor je huwelijksnacht? Welvaart is niet voor iedereen weggelegd…

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door