fbpx
Museumprijs 2021 – De collectie 

Welk museum mag zich straks de winnaar noemen van de Vriendenloterij Museumprijs 2021? In de running zijn: het idyllische Kasteel Hoensbroek, het indrukwekkende Volkenkunde Leiden en het eigentijdse Amsterdam Museum. En extra leuk: jij bepaalt!

Jip, Jennifer en Jelle (beter bekend als de 3J’s) hebben hun keuze al gemaakt en zetten alles op alles om jou te overtuigen. Stemmen, dat kan vanaf nu!

Meer over de prijs: Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de VriendenLoterij Museumprijs uit. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt een bedrag van 100.000 euro. Dat is niet mis!

Highlights uit de rondleiding:
Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Museumprijs 2021

Jelle bezoekt Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg. Dit is toch wel één van de mooiste en
meest toegankelijke kastelen van Europa. In het kasteel ervaar je acht eeuwen kasteelgeschiedenis. Het is namelijk zo ingericht dat je het ervaart alsof de bewoners net zijn vertrokken. Tijdens corona was het natuurlijk heel stil in Kasteel Hoensbroek, daarom besloot het museum om een virtueel kasteel te maken. Mensen konden online het kasteel bezoeken door middel van 360 graden foto’s, een kasteelgids die verhalen vertelt en een serie video’s. Dit gigantische project is de reden dat het kasteel is genomineerd
door de jury voor de VriendenLoterij Museumprijs, het thema van dit jaar is namelijk ‘digitaal
verhaal’.

 

Volkenkunde Leiden

Volkenkunde Leiden

Museumprijs 2021

Jip is afgereisd naar Leiden, daar bezoekt ze Museum Volkenkunde. De missie van het museum is inspireren tot een open blik op de wereld en bijdragen aan het wereldburgerschap. Hier ontdek je dat iedereen op de verschillen na, hetzelfde is, namelijk mens. Museum Volkenkunde maakt hele mooie tentoonstellingen, zoals nu Azteken. Maar ook digitaal is het museum goed bezig: afgelopen jaar heeft het museum de ‘Deshima Experience’ opgezet rondom het Keiga Kamerscherm. En hiermee is het museum genomineerd door de jury voor de VriendenLoterij Museumprijs.

Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Museumprijs 2021

Voor Jennifer een thuiswedstrijd: zij bezoekt het Amsterdam Museum in, waar kan het ook anders, Amsterdam. Het museum, opgericht in 1926, vertelt het verhaal van de stad: over toen, nu en straks. Dat doet het Amsterdam Museum door de stad te vieren, maar ook door de mindere kanten bespreekbaar te maken en te onderzoeken wat beter kan. Het Amsterdam Museum heeft ruim 100.000 objecten in de collectie. Het museum
beheert deze collectie, die grotendeels in eigendom is van de stad Amsterdam en
daarmee ook van haar bewoners. Ook geeft het museum opdrachten aan hedendaagse
kunstenaars, zodat je met andere ogen kan kijken naar de vaste collectie.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door