fbpx
Online rondleiding door MuZEEum

Woelige baren, prachtige schatten, de zeelucht door je haren en de horizon en het avontuur tegemoet. Want zeevaren staat gelijk aan avontuur, toch? En precies die avonturen zijn te zien, horen en beleven in het Zeeuws Maritiem MuZEEum. Niet heel toevallig vind je dit museum in Vlissingen in Zeeland, met haar strategische ligging. Jelle stapt aan boord en laat zich meevaren.

Voor de beste stuurlui aan wal, en alle anderen, is een bezoek aan het MuZEEum een absoluut feest. Houdt de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken het MuZEEum gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
Deze boot is niet meer

Deze boot is niet meer

Zeeuws maritiem muZEEum

Deze bijzondere wand is gemaakt van scheepsplaten. We zeggen wand, maar we bedoelen eigenlijk kunstwerk. Het staat symbool voor alle schepen die nooit hun bestemming bereikten. De platen zijn afkomstig van een scheepswrak uit de Westerschelde: de Whimbrel. Dit Engelse vrachtschip zonk in 1926 na een aanvaring in zeer dichte mist. De lading bestond uit onder andere naaimachines, en ja, die zijn verderop in het MuZEEum ook nog te zien. 

Zie je ook de dikke klinknagels? Daarmee werden de platen vroeger aan elkaar gemaakt. En dat maakte flink gehluid! Als dit ‘klinken’ gebeurde, was het overal in de stad Vlissingen te horen.

Op gokken stond de doodstraf

Op gokken stond de doodstraf

Zeeuws maritiem muZEEum

Wat mocht nu echt niet aan boord van een schip? Gokken. Want daar kwam trammelant van.  Wat deden ze maar al te graag op een schip.. precies!

Voordat de schepen uit konden varen moesten ze wachten op gunstige wind. Soms wel wekenlang. Dit kleine dobbelsteentje is dus super illegaal gesneden uit een stukje bot. Maar de matroos (of een andere rang aan boord) is nooit verder gekomen dan de zes. We stellen ons voor dat precies toen de wind opstak, waardoor alle hens aan dek moest komen. Maar er waren ook andere schepen die wilden wegvaren. Door de plotselinge harde wind botsten de schepen op elkaar. Het schip is vergaan met man en muis. Maar het dobbelsteentje hebben we nog.

Onder de roos

Onder de roos

Zeeuws maritiem muZEEum

In dit torentje zat Cornelis Lampsins en zijn broer Adriaan te kijken naar de schepen die binnenkwamen. Maar ze gingen er niet alleen naar kijken, in dit torentje werd namelijk keihard onderhandeld. 

Meestal werd de waar van die schepen via veilinghuizen verhandeld, maar daar moest je natuurlijk geld voor betalen. Dus Cornelis dacht, dat kan ik ook zelf en nog voordat de schepen binnen kwamen, werden de waren al verhandeld. Maar die prijzen hielden ze liever wel geheim. In het torentje werd alles namelijk ‘Sub Rosa’ besproken wat Latijns is voor ‘onder de roos’. Oftewel, onder de roos had men geheimhoudingsplicht. En die roos, die kan je nog steeds in het torentje zien!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door