fbpx
Online rondleiding door Nationaal Militair Museum

Van een bombastische collectie gevuld met kanonnen, gevechtsvliegtuigen en tanks, tot verhalen over hoe destructief oorlog kan zijn. In het Nationaal Militair Museum vind je het allebei. Genoeg te lezen, horen en vooral zien. De dak van de hangar waar het museum in huist, is maar liefst drie voetbalvelden groot. Say what?!

Het museum is een fusie van meerdere militaire musea. Niet gek dus, dat het een collectie bezit waar je u tegen zegt. Jelle reist af naar Soesterberg om in een straaljagervaart een tipje van de sluier van het museum op te lichten. En geloof ons: dat smaakt naar meer. 

Jelle (en wij) raden je een bezoek aan het Nationaal Militair Museum zeker aan. Duik in de wereld van camouflagekleuren en leer alles over de krijgsmacht. Check de website om je tickets te reserveren. 

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Nationaal Militair Museum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Dit 'kleine jochie' wil je niet tegenkomen...

Dit 'kleine jochie' wil je niet tegenkomen...

Nationaal Militair Museum

Deze joekel is het allergrootste kanon dat het museum in bezit heeft. Jelle mag het kanon dan wel liefkozend ‘kleine jochie’ noemen, het gevaarte weegt maar liefst 200 kilo. Dat geeft het kanon genoeg kracht om vanaf 800 meter afstand een schip van 20 centimeter dik te doorboren. Gelukkig staat deze ‘kleine jochie’ veilig in het museum. Op zee wil je ‘m zeker niet tegenkomen!

Het identiteitsplaatje van Hans liep blijvende schade op

Het identiteitsplaatje van Hans liep blijvende schade op

Nationaal Militair Museum

‘Hij of ik’ is de treffende naam van de tentoonstelling die Jelle oog in oog brengt met het identiteitsplaatje van Hans, een Duitse soldaat. De tentoonstelling vertelt zijn verhaal, maar ook het verhaal van de Canadese soldaat Leo. Twee mannen die ogenschijnlijk elkaars vijanden zijn, maar meer in gemeen hebben dan je zou denken. De Duitse Hans werd geraakt door granaatscherven tijdens de oorlog. Hij overleefde het, maar op zijn identiteitsplaatje liet een van de granaatscherven blijvende schade achter.

Deze kisten liepen niet bepaald lekker

Deze kisten liepen niet bepaald lekker

Nationaal Militair Museum

Aanschouw hier, de allereerste soldatenschoenen. Deze kisten zaten niet bepaald comfortabel. Zoals je ziet zat er geen verschil tussen links en rechts. Hoe langer je liep, hoe lekkerder de schoenen gingen zitten. Daar moest je als soldaat maar hoop uit putten. Leuk feitje: deze schoenen staan in de volksmond bekend als kisten omdat ze vanwege de rechthoekige vorm een beetje op doodskisten lijken.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door