fbpx
Online rondleiding door het Nederlands Fotomuseum

In dit Rotterdamse museum vind je verhalen die ertoe doen. En die verhalen moeten natúúrlijk vertelt worden. Daarom gaat Jelle op uitnodiging van Uitagenda Rotterdam langs bij het Nederlands Fotomuseum. Want de geschiedenis van de Nederlandse fotografie is rijk.

In het museum vind je de eregalerij. De naam zegt het al: deze foto’s verdienen een hoop eer. Het zijn er 99 en Jelle loopt speciaal voor jou 5 foto’s langs. Kijk mee en leer alles over de fotografen die voor de kunst grenzen opzochten en over grenzen heengingen. 

Het Nederlands Fotomuseum kan niet wachten om je te ontvangen! Houd de website in de gaten om te zien wat de actuele openingstijden zijn.

Highlights uit de rondleiding:
Nu duurt een foto maken 1 seconde, maar dat was vroeger anders...

Nu duurt een foto maken 1 seconde, maar dat was vroeger anders...

Nederlands Fotomuseum

Zou jij het kunnen? Minutenlang stilzitten voor een foto? Dit plaatje is bijna honderdtachtig jaar oud. Het meisje met haar mooie pijpenkrullen kijkt naar haar vader, amateurfotograaf Eduard Isaac Asser. Hij heeft op dit moment net een grote houten fotocamera op poten uit Parijs laten komen en tegen haar gezegd dat ze doodstil moet zitten terwijl hij langzaam op zijn vingers telt totdat de dop weer op de lens mag. Tja, foto’s maken was vroeger iets meer complex dan vandaag de dag.

Fotograaf Anton Corbijn nam Nick Cave tegen zijn wil in naar buiten

Fotograaf Anton Corbijn nam Nick Cave tegen zijn wil in naar buiten

Nederlands Fotomuseum

Kenners zullen het direct zien: deze foto is gemaakt door fotograaf Anton Corbijn. We kennen hem van zijn zwart-wit fotografie waarin hij de kracht van contrast laat zien. In deze foto bevinden we ons in Londen, op een koude dag in november. De singer-song-writer Nick Cave heeft een nieuw album gemaakt en daar moet een coverfoto voor komen. Cave wilde per se een studioshoot maar Anton Corbijn nam hem mee naar buiten. Uit een zeer korte fotoserie ontstond naast de beoogde coverfoto ook dit intense portret: donker en rauw.

Dit boek deed een hoop stof opwaaien in Nederland

Dit boek deed een hoop stof opwaaien in Nederland

Nederlands Fotomuseum

Dit is Vali Myers, de hoofdpersoon in het eerste fotoboek van Ed van der Elsken. In het sombere, naoorlogse Parijs had de jonge Van der Elsken een fotoreportage gemaakt over even jonge mensen die geen plek meer in de samenleving konden vinden en hun uitzichtloze leven doorbrachten in cafés en nachtclubs. Zij zochten hun toevlucht in drank, drugs en jazz en sleten hun dagen en nachten in kroegen met opvallend veel spiegelwanden. Van Elsken bracht hun getroebleerde toekomst prachtig in beeld. Het fotoboek bleek niet voor niets even baanbrekend als spraakmakend.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door