fbpx
Online rondleiding door het Nederlands Volksbuurtmuseum

What happens in het buurthuis, stays in het buurthuis. Of toch niet? Jelle is vandaag in Utrecht bij het Nederlands Volksbuurtmuseum. In dit voormalig buurthuis komen de verhalen uit de historische volksbuurt Wijk C tot leven. En dat is leuk!

Er is straatmuziek, een interactieve steeg en oud-bewoners uit de wijk die vertellen over die goeie ouwe tijd. Je kan de oude volksbuurt zelfs ruiken, maar dat is, tja… een beetje heftig, kan Jelle je vertellen!

Per 2 juni is het Nederlands Volksbuurtmuseum weer open voor bezoekers. Wil jij je ook even in het oude Utrecht wanen, bezoek het museum of boek een rondleiding via de website. Daar krijg je zeker geen spijt van!

Highlights uit de rondleiding:
Tijd om eens goed te witten

Tijd om eens goed te witten

Nederlands Volksbuurtmuseum

Toen bleek dat het Volksbuurtmuseum vanwege de coronacrisis de deuren tijdelijk moest sluiten, zag het museum haar kans schoon om het plafond eens goed te witten. Dat mocht ook wel… het plafond was een kléín beetje geel. Dat verkleurde plafond stamde natuurlijk nog uit de tijd dat het gebouw de standplaats was van de paffende Wijk C-bewoners, lekker!

Jelle weet er alles van: accordeons

Jelle weet er alles van: accordeons

Nederlands Volksbuurtmuseum

Ja zeker, Jelle weet wel het een en ander over accordeons. En laat hij nou geluk hebben: in het Volksbuurtmuseum staat een prachtig exemplaar. Dit is een oude knopaccordeon, wat bijzonder is. Tegenwoordig zitten er vaak toetsen op accordeons. Wanneer je een toets indrukt, komen er 3 tonen tegelijk uit. Een akkoord dus. Nou, raad jij maar waar de naam accordeon vandaan komt…

Een knijpkat? Een draagbare fietslamp!

Een knijpkat? Een draagbare fietslamp!

Nederlands Volksbuurtmuseum

Het Volksbuurtmuseum staat vol met allerlei oude objecten. Een lekker oud teeveetje, oude blikken, oude naaimachine. Jelle kijkt zijn ogen uit, maar geniet nog het meest van één specifiek kastje. Het museum heeft kinderen gevraagd wat zij denken dat de oude objecten in het kastje zijn. Een knijpkat? Dat is een draagbare fietslamp, natuurlijk. Een typemachine? Dat is een computer die print terwijl je typt (best accuraat). Zo leer je nog eens wat, als volwassene!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door