fbpx
Online rondleiding door Nieuw Dakota

Nieuw Dakota: Jip vindt de naam van deze kunstruimte al spannend, laat staan wat er allemaal aan de binnenkant te zien is (spoiler: dat is nog spannender). Dit Amsterdams pareltje viert haar 10-jarig jubileum en doet dat met vijf indrukwekkende kunstwerken die stuk voor stuk een hypnotiserende werking hebben.

Uren naar deze kunstwerken kijken is geen probleem voor Jip, en wij moeten eerlijk bekennen: voor ons ook niet. Laat Jip je (online) meenemen naar de NDSM-werf en ervaar de magische werking van deze kunstwerken met eigen ogen.

Nieuw Dakota is gratis te bezoeken, wat natuurlijk super goed nieuws is. De kunstruimte is vanwege de maatregelen op het moment gesloten, maar hou de website in de gaten voor updates. Dit wil je zien! 

Highlights uit de rondleiding:
Jip ervaart een moment van bezinning

Jip ervaart een moment van bezinning

Nieuw Dakota

Een moment van bezinning, dat kan iedereen weleens gebruiken. Jip vindt haar moment in dit werk van Henk Schut, genaamd Constructed Silence. Ga erin staan en je ervaart de ‘stilte’ van de wereldwijde lockdown. Echt stil is het natuurlijk niet, maar de lockdown zorgde er wel voor dat de meest drukke plaatsen op deze aardbol stil vielen. Leuk feitje: voor dit kunstwerk heeft Schut artificiële intelligentie gebruikt.

Dit ijzerpoeder komt altijd hetzelfde neer, toch?

Dit ijzerpoeder komt altijd hetzelfde neer, toch?

Nieuw Dakota

Jip kan zo hard blazen als ze wil, dat is niet wat dit ijzerpoeder van de grond krijgt. Onder deze tafel bewegen magneten, waardoor het ijzerpoeder telkens even opstijgt, om vervolgens op precies dezelfde plek weer neer te dalen. Althans, vallen ze altijd op dezelfde plek neer? Kunstenaar Vincent Boschma kaart met dit werk de zogeheten atoomtheorie aan. Wil je weten hoe die theorie werkt? Jip doet een (geslaagde) poging de theorie uit te leggen in de vlog!

Deze mensen leven op de rand van water en land

Deze mensen leven op de rand van water en land

Nieuw Dakota

Deze huizen aan de kustlijn van een Filipijns eiland lijken op instorten te staan. Jip schrikt ervan. Waar wij in Nederland voor alsnog goed bestand zijn tegen de stijgende zeespiegel, is dat op andere plekken anders. Kunstenaar Martha Atienza laat dat op prachtige wijze zien in haar videoinstallatie Equation of State. Ze vraagt ermee aandacht voor de opwarming van de wereld en voor mensen die op de rand van water en land leven.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door