fbpx
Online rondleiding door Noord Veluws Museum 

In het Noord-Veluws Museum bekijkt Jip ‘Vermoorde kunst’. Deze tentoonstelling geeft podium aan de kunstwerken van 25 Joodse kunstenaars die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo werden niet alleen de kunstenaars vermoord, maar uiteindelijk ook de kunst. De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid dat we dit jaar vieren. 

Het Noord Veluws Museum is op dit moment gedeeltelijk geopend. Neem vooral een kijkje, zo kunnen we samen de nagedachtenis levend houden. Vergeet niet telefonisch te reserveren!

Highlight uit de rondleiding:
Kunstenaarsdorp Nunspeet

Kunstenaarsdorp Nunspeet

Noord Veluws Museum

Nunspeet was rond 1900 een populair kunstenaarsdorp, waar de artistiekelingen naartoe trokken om de ongerepte (en prachtige) natuur vast te leggen. In de vaste tentoonstelling zie je dit werk van Arthur Briët, die daar ook woonde. Op het schilderij zie je zijn dochter Suusje die wordt aangekleed. Hij speelde in zijn werk veel met het licht, je ziet het licht bijna door het oorlel van de kleedster heenkomen. Mooi he?

 

De leraar van Escher

De leraar van Escher

Noord Veluws Museum

De naam Mesquita zegt je misschien niet gelijk iets.. maar als we zeggen dat hij de leraar van Escher is, dan zal er vast een belletje gaan rinkelen! Hij was een gave kunstenaar die graag etsen en tekeningen maakte. Toen hij en zijn vrouw gearresteerd werden om mee te gaan op transport is Escher direct naar zijn atelier gerend en heeft hij 136 werken kunnen redden. Dat is waarom er relatief veel van zijn werk bewaard is gebleven.

De kleuren spatten ervan af!

De kleuren spatten ervan af!

Noord Veluws Museum

Dit kleurrijke werk is van Martin Monnickendam, die met ontzettend veel kleuren werkt en gezien wordt als een gerenommeerde schilder in die tijd (en nu nog steeds). Zo kreeg de schilder zelfs op zijn 50e verjaardag een eretentoonstelling in het Stedelijk Museum. Funfact: er wordt gezegd dat wanneer zijn werk tentoon werd gesteld andere kunstenaars liever niet naast ‘m wilde hangen, omdat hun werken dan zo flets uit zouden vallen..

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door