fbpx
Online rondleiding: een lesje in het Nationaal Onderwijsmuseum

Roos & Hannah, onze favoriete historici aan huis, duiken het Nationaal Onderwijsmuseum in. Of moeten we zeggen.. (droog)zwemmen? Wat we daarmee bedoelen, daarvoor moet je toch echt eerst deze rondleiding volgen. Één hint: het is onderdeel van onze rijke Nederlandse onderwijsgeschiedenis, vol creatieve lesmethodes! In dit museum vind je met 390.000 objecten de grootste onderwijscollectie ter wereld.

Het Onderwijsmuseum in Dordrecht is op dit moment weer geopend! Het is een bezoekje zeker waard. Een feest der herkenning gegarandeerd!

Highlights uit de les:
Wil iedereen op lengte gaan staan?

Wil iedereen op lengte gaan staan?

Onderwijsmuseum

Schoolbanken, we hebben er allemaal ingezeten! Maar ook deze objecten (of juist deze) zijn sterk onderhevig aan trends en nieuwe ideeën over wat de ‘juiste houding’ is voor schoolgaande kinderen! 

In de 19e eeuw bogen medici zich al over de vraag; hoe ziet een goede schoolbank er nu uit? In 1876 was het credo dat de kinderen op basis van hun lengte in de bankjes geplaatst moesten worden. Met strikte regels van de overheid. Op de foto zie je de ‘rijksmodel bank’, hiervan waren er 8 verschillende maten. Eerlijk gezegd, vonden wij ‘m niet heel lekker zitten (maar vooruit dit is dan misschien ook niet onze maat).

Low-budget schoolzwemmen

Low-budget schoolzwemmen

Onderwijsmuseum

Schoolzwemmen op de basisschool, maar dan zonder water of zwemspullen. In vooroorlogs Nederland was dit de normaalste zaak van de wereld. Daarvoor hadden ze namelijk dit bijzondere ‘droogzwemapparaat’ bedacht!

Best briljant! Het is namelijk heel goedkoop en je kan gewoon op het schoolplein met z’n allen tegelijk oefenen. Al snappen wij ook wel dat over deze lesmethode heel wat discussies gevoerd zijn. Want leer je zo echt zwemmen? Toch hebben heel veel kinderen in Nederland zo de basis van het zwemmen geleerd. Hannah doet het even voor!

Van aap-noot-mies zijn ze niet vies

Van aap-noot-mies zijn ze niet vies

Onderwijsmuseum

Wie heeft er niet leren lezen met aap-noot-mies, of één van de vele andere variaties? De ‘vertelselplaat’ van M.B. Hoogeveen is misschien wel de bekendste methode om letters te leren. Hij ontwikkelde een nieuwe manier om te leren lezen en schrijven die volgens hem beter paste bij de belevingswereld van een kind.

In het kort: de leraar vertelt een verhaal en de kinderen verzamelden dan de klanken op hun eigen leesplankje. Grappig om te zien is dat ook deze vertelselplaten al snel met hun tijd meegingen.. en andere plaatjes (bijvoorbeeld een auto) lieten zien. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door