fbpx
Online rondleiding door de Oude Kerk

De Oude Kerk in Amsterdam is niet zomaar een museum.. iedere keer vragen ze één kunstenaar de kerk helemaal opnieuw in te richten. Dit keer krijg Adrián Villar Rojas deze kans. Hij maakte een installatie (of eerder ‘een totaalkunstwerk’) rondom de vraag: waarom beschermen we cultureel erfgoed ten tijde van oorlog? Een vraag die, juist nu, ontzettend relevant is. Jip gaat een kijkje nemen en laat je de grootste transformatie zien die Oude Kerk ooit heeft gekend..

De deuren van de Oude Kerk zijn weer open! En de installatiekunst van Adriàn is weer te zien in de duisternis! Te gek!

Highlights uit de rondleiding:
Zo zag je de Oude Kerk nog nooit

Zo zag je de Oude Kerk nog nooit

Oude Kerk

De Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas staat bekend om zijn grootschalige sculpturen en installaties. En dat zien we terug. De kerk is geheel getransformeerd en bootst een periode in oorlogssituatie na. Zandzakken maskeren de pilaren van de kerk, en geven samen met de vele geluiden en het donker een duistere indruk. Het laat je (naast dat het gewoonweg ontzettend indrukwekkend is) stilstaan bij het vraagstuk waarom we erfgoed beschermen in tijden van oorlog.

15.000 (!) zandzakken

15.000 (!) zandzakken

Oude Kerk

De kunstenaar gebruikt duizenden zandzakken (15.000 om precies te zijn) om de pilaren van de Oude Kerk te ‘beschermen’ maar zo ook te verbergen. Zo maakt hij de architectuur van de Oude Kerk onzichtbaar, dat als oudste gebouw van Amsterdam (wist je dat al?) ook juist wordt gezien als cultureel erfgoed. En al die zandzakken bij elkaar, zoals Jip meerdere keren herhaalt, zijn mega, mega indrukwekkend. 

Candles for earthlings

Candles for earthlings

Oude Kerk

De afgelopen maanden werd de Oude Kerk verlicht door 120 kaarsen tijdens de installatie ‘Poems for earthlings’. Nu de kerk gesloten is, blijven deze kaarsen over. Daarom heeft het museum besloten ze een nieuwe betekenis te geven. Zo zijn er kaarsen uitgedeeld aan buurtbewoners én kan jij ook zelf een kaarsje aansteken in de Oostpoort van de kerk. Wel netjes afstand houden natuurlijk. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door