fbpx
Online rondleiding door Outsider Art Museum

Woest! De titel van deze tentoonstelling impliceert misschien een duistere tentoonstelling, maar niets is minder waar. Smita & Jennifer staan vandaag tussen de kleurrijke werken van kunstenaar Willem van Genk in het Outsider Art Museum.

De stroming Outsider Art kwam op na de Eerste Wereldoorlog, toen psychiater Hans Prinzhorn een boek presenteerde met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Grote namen lieten zich hierdoor inspireren, denk aan: Salvador DalĂ­, Karel Appel en Asger Jorn. Best indrukwekkend! Een bekende Nederlandse naam in deze stroming is Van Genk, die de drukte in zijn hoofd fascinerend weet te verbeelden in zijn werk.

De tentoonstelling WOEST en het Outsider Art Museum zijn weer open. Ga mee in het hoofd van Willem van Genk en verdwaal gerust mee!

Highlight uit de rondleiding:
Obsessie met regenjassen

Obsessie met regenjassen

Outsider Art Museum

Van Genk had een aantal bijzondere obsessies, onder meer eentje met regenjassen (in Nederland natuurlijk erg handig). Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij namelijk in contact met Duitse soldaten, die lange, leren jassen droegen. Wat zag Van Genk daarin? Macht! Van Genk bouwde een minicollectie aan regenjassen op, die hij als een soort veiligheidsmantel om zich heen droeg.

De Arnhemse trolleybussen van vuilnis

De Arnhemse trolleybussen van vuilnis

Outsider Art Museum

De Arnhemse trolleybussen zijn al bijzonder om te zien, laat staan wanneer ze zijn nagemaakt door Van Genk. De kunstenaar schraapte van alle soorten afval bij elkaar om een minireplica te maken van het vervoersmiddel. Plastic, buisjes, kauwgompakjes, lampjes. Dit is iets wat je van dichtbij wil zien, want de details zijn echt te gek!

Een kijkje in het hoofd van Van Genk

Een kijkje in het hoofd van Van Genk

Outsider Art Museum

In deze kleurrijke werken krijg je een kijkje in het hoofd van Van Genk, en spoiler: daar gebeurt een hoop. Er zit zelfs een boek over de psychiatrie in een van de werken verwerkt, wat laat zien dat deze man zich perfect bewust was van de labels hij opgeplakt kreeg. Wat ook leuk is: zelfs op de achterkant van deze kunstwerken gebeurt van alles en nog wat. Plaksels, schetsen, aantekeningen, bijna even leuk om naar te kijken als de voorkant!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door