fbpx
Online rondleiding door Museum Panorama Mesdag

Een dagje strand, dat zou lekker zijn he? Jip waant zich even op het strand van Scheveningen, maar dan wel in 1881! In Den Haag bezoekt ze Panorama Mesdag. Een gigantisch geschilderd panorama met een doorsnede van wel 35 meter door Hendrik Willem Mesdag. Een bijzonder werk, niet alleen omdat het zo imposant en groot is, maar ook omdat het het enige panorama ter wereld is dat zich nog in het originele gebouw én in de originele opstelling bevindt. Al was dat bijna heel anders gelopen..

Kleine correctie: Het panorama van Scheveningen is in 4 maanden tijd geschilderd, niet in 1 jaar zoals Jip zegt.

Museum Panorama Mesdag is geopend. Laat het geluid van zeemeeuwen en de frisse wind je weer overrompelen bij een bezoekje aan dit historische plekje aan de Hollandse kust!

 

Hé kijk nou, wat zien we daar:
Zo maakte Mesdag zijn Panorama van Scheveningen

Zo maakte Mesdag zijn Panorama van Scheveningen

Panorama Mesdag

Het Panorama van Scheveningen is 120(!) meter lang en 14 meter hoog! Wanneer je in het midden staat en ‘naar buiten’ kijkt, kun je bijna niet geloven dat je naar een tweedimensionale afbeelding kijkt (i.p.v naar het echte Scheveningse strand). Maar hoe deed Mesdag dit nou? Hoe kreeg hij die verhoudingen en het perpectief zo perfect? Op de foto zie je een bruin torentje met daarin een glazen cilinder. In dit torentje stond Mesdag en op de cilinder schilderde hij letterlijk wat hij zag. Vervolgens tekende hij een raster over de afbeelding op de cilinder en dat raster vertaalde hij naar vierkanten van 1×1 meter op het grote doek. Knap hé? 

Als enige Panorama ter wereld nog op zijn originele locatie

Als enige Panorama ter wereld nog op zijn originele locatie

Panorama Mesdag

Op deze foto zie je het panorama van onderaf. Je kijkt naar het dak, waar je natuurlijk licht naar binnen ziet schijnen. Het gebouw is speciaal gebouwd voor het panorama en helemaal afgestemd op het kunstwerk dat erin hangt. Het Panorama van Scheveningen is het enige panorama ter wereld dat zich nog in het originele gebouw bevindt. Sowieso zijn er nog maar weinig panorama’s bewaard gebleven, dus het is extra bijzonder dat je dit werk in Nederland kunt bekijken. Daar mogen we best trots op zijn!       

Een wel héél exclusief kijkje behind the scenes

Een wel héél exclusief kijkje behind the scenes

Panorama Mesdag

Jip mocht bij hoge uitzondering aan ‘de voet’ van het panorama kijken. Dit is normaal niet mogelijk, dus gelukkig mag Jip jullie meenemen in de vlog. De pilaren ondersteunen het podium waar je als bezoeker vanuit het midden van het panorama op kijkt en waar zand op ligt om op die manier de illusie van een vergezicht te creëren. Het deel van het schilderij dat onder het podium valt, zie je als bezoeker niet, daarom heeft Mesdag dit ook niet beschilderd. Het grijze vlak rechts in beeld, is zo’n stuk onbeschilderd doek.  

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door