fbpx
Online rondleiding door Keramiekmuseum Princessehof

Jip ontdekt het meest noordelijk gelegen rijksmuseum: het Keramiekmuseum Princessehof. Dit prachtige gebouw middenin Leeuwarden kent een veelbewogen geschiedenis. Zo was het stadspaleis vroeger het huis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau en de stammoeder van ons huidige koningshuis.

Maar: er is meer! Jip kan het bijna niet geloven. Het gebouw is namelijk tevens de geboorteplek van de wereldberoemde graficus Escher. Hoe dan?! Hij had er zelfs zijn allereerste expositie. Sneu voor hem: er kwamen maar 12 bezoekers op af. Dat is nu (gelukkig) wel anders!

Keramiekmuseum Princessehof in Friesland is weer open voor bezoek. Waan je uren in de hemel der keramiek en ontdek de levens van Marie Louise van Hessen-Kassel en Escher. Bezoek de website om je tickets te boeken.

Highlights uit de rondleiding:
Een heel bijzonder (en prijzig!) bakje

Een heel bijzonder (en prijzig!) bakje

Keramiekmuseum Princessehof

Weleens van een Ru-bakje gehoord? Wij niet… Dit Ru-bakje heeft een prominente plek in het museum en dat is niet zonder reden. Het is een heel bijzonder object! De wereld kent maar 79 van dit soort bakjes. Ru-bakjes werden vroeger exclusief gebakken voor de Chinese keizers en zijn dan ook ontzettend zeldzaam. Eenzelfde soort bakje werd in 2017 voor 37 miljoen euro verkocht. Een erg bijzonder bakje dus…

Kruip in het werk van Escher

Kruip in het werk van Escher

Keramiekmuseum Princessehof

Jip kruipt in het werk van Escher, althans, bíjna. Dit werk is gemaakt door Leon Keer, die zijn inspiratie (overduidelijk) haalde uit het werk van Escher. De muurschildering kan én wil je van alle kanten bekijken, zo meesterlijk speelt Keer met het perspectief. Zie je de vlaggenmast helemaal vervormd? Zet een stap opzij, ineens klopt het plaatje wel.

Limbo: een tussenwereld

Limbo: een tussenwereld

Keramiekmuseum Princessehof

Wat is limbo? In de tentoonstelling Jennifer Tee: Falling Feathers, gaat Tee op onderzoek uit. Officieel betekent limbo grens, maar Tee ziet het meer als een soort tussenwereld, een tussenstaat van zijn. En vanuit die tussenwereld maakt ze fraaie, sculpturale werken die niet makkelijk in een hokje te plaatsen zijn.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door