fbpx
Online rondleiding door het Purmerends Museum

Jip ontdekt in het sympathieke en mooie Purmerends Museum dat Purmerend rond 1900 aan de top stond van de productie van Jugendstil aardewerk. Vier fabrieken vestigden zich in de stad en legden zich toe op deze typische vorm van aardewerk, waarvan nu tientallen mooie voorbeelden te zien zijn in het museum. Maar Purmerend was ook een plek voor ontwerpers zoals Jac Jongert die de wereldberoemde huisstijl van Van Nelle heeft ontworpen. Dit allemaal te zien in onze nieuwste rondleiding!

Het Purmerends Museum verwelkomt ons weer! Er kan weer genoten worden van het prachtige Jugendstil sieraardewerk! Vergeet niet telefonisch of via de mail te reserveren.

Highlights uit de rondleiding:
Het gebouw

Het gebouw

Purmerends Museum

Het gebouw waarin het Purmerends Museum is gehuisvest lijkt uit de 16e eeuw te komen, maar je ogen bedriegen je! Het is gebouwd in 1912. Maar helemaal gek is je verwarring niet, het ontwerp is namelijk geïnspireerd op het 16e eeuwse raadshuis van Purmerend. Binnen is het museum modern ingericht, maar zie je ook nog sporen van de historie van het gebouw. Leuk weetje: je kan vandaag de dag nog steeds trouwen in de mooie voormalige raadszaal! 

Glazuur met metaaloxcide

Glazuur met metaaloxcide

Purmerends Museum

Eén van de beste ontwerpers van sieraardewerk was de Zeeuw Chris Lanooy. Hij maakte deze vazen op een draaischijf en ze zijn met de hand geschilderd. Dit maakte deze vazen kostbaar, maar de waarde steeg nog meer doordat hij voor deze vazen de glazuur bewerkte met metaaloxcide (te herkennen aan het glanzende laagje). Dit was een erg moeilijk en kwetsbaar proces en ging ook vaak fout; dan werd bijvoorbeeld één kant van de vaas helemaal zwart. Deze exemplaren zijn bijzonder goed gelukt en zijn door Lanooy versierd met Zeeuwse zeedieren zoals een krab. 

Jugendstil sieraardewerk

Jugendstil sieraardewerk

Purmerends Museum

De vier aardewerkfabrieken die zich vestigden in Purmerend maakten sieraardewerk in de stijl van Jugendstil. Ooit eind 19e eeuw begonnen als één stroming, ontstond er binnen de Jugendstil al snel een vertakking. De eerste richting, die vooral de nadruk legde op de versiering zoals planten en dieren, wordt de picturale richting genoemd en de tweede, waar vooral de constructie en de vorm van het voorwerp voorop stonden: de constructieve richting. Purmerend legde zich toe op de picturale stroming, wat zich uitte in aardewerk versierd met bloemen en dieren zoals je in de bovenstaande vazen en klok goed kan zien.   

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door