fbpx
Online rondleiding door de Regenboogbuurt

Jip staat vandaag op een bijzondere plek, die wereldwijd ongeëvenaard is. Welkom in de Regenboogbuurt in Almere. De wijk is ontworpen door tientallen architecten die allen hun eigen project hadden, met als thema: kleur. Zo werden er bijna 2000 woningen gerealiseerd. Zelfs de beplanting in de buurt werd meegenomen in het ontwerp!

Grappig feitje: het heeft even geduurd om tot de naam Regenboogbuurt te komen. Zo was er het idee om het Kleurenbuurt te noemen. Maar de bewoners van Almere zagen de bui al hangen. Wanneer Amsterdammers naar de wijk verhuizen, wordt Kleurenbuurt verbastert naar Klerebuurt. En daar had niemand zin in…

De Regenboogbuurt kan je natuurlijk op elk moment bezoeken, maar je kan ook een rondleiding boeken. Dat is leuk, want zo leer je veel meer over de interessante achtergrond van de buurt. Een aanrader!

Highlight uit de rondleiding:
De enige woonwijk in de top 3 iconische plekken

De enige woonwijk in de top 3 iconische plekken

Regenboogbuurt

Toen de bewoners van Almere gevraagd werden naar de meest iconische plekken in Almere, was er geen twijfel mogelijk. Als enige woonwijk behaalde de Regenboogbuurt de top 3. En dat is niet zomaar! Dit kleurrijke hoekhuis is dan ook een goed voorbeeld van waarom deze buurt zo bijzonder is. In de traditionele architectuur werden hoekhuizen voorzien van verschillende ornamenten, in deze moderne architectuur werd dat gedaan door de hoekhuis een andere kleur te geven. Zo is deze groen, maar het hoekhuis verderop is weer blauw. Mooi, hè?

De Taj Mahal, maar dan in Almere

De Taj Mahal, maar dan in Almere

Regenboogbuurt

In de Regenboogbuurt sta je telkens weer versteld van de bijzondere architectuur. Zo heeft dit gebouw wat weg van een moderne Taj Mahal (maar dan in Almere). Architect Liesbeth van der Pol maakt met dit werk dan ook een kleine referentie naar India. De vierkante bassins, twee paleizen in contrasterende kleuren tegenover elkaar en de huizen eromheen – die vormen het hof. En dat gewoon in Almere!

Zilver of wit in de Regenboogbuurt, dacht het niet

Zilver of wit in de Regenboogbuurt, dacht het niet

Regenboogbuurt

Wie weleens op de snelweg langs Almere sjeest heeft ze vast gezien: de Rode Donders. Deze drie gebouwen zijn geïnspireerd op de graansilo’s die je veel ziet in Amerika en Frankrijk. Het aanvankelijke idee was dat de graansilo’s zilver of wit zouden worden. Maar zeg nou zelf: dat kan toch niet in de Regenboogbuurt? Dat vond Van der Pol ook. Daarom kwam ze op een dag in een rode broekpak naar het werk en zei ze: dit wordt de kleur. Groot gelijk, Liesbeth!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door