fbpx
Online rondleiding door het Rijksmuseum

Jip en Jennifer verkennen in het Rijksmuseum de indrukwekkende tentoonstelling ‘Slavernij’. Centraal staan 10 personages die je mee terug nemen naar deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. De verhalen variëren, maar allen hadden ze te maken met de slavernij. Dit gaat van een vertelling over een tot slaaf gemaakte, iemand die profiteerde van het systeem tot mensen die zich op heldhaftige wijze verzette. Maar bovenal zijn het verhalen die veel, veel eerder verteld hadden moeten worden. Het is dan ook de eerste keer dat een nationaal museum over dit onderwerp een tentoonstelling maakt.

Het Rijksmuseum heeft de afgelopen jaren de eigen collectie onder de loep genomen en in dit licht behoorlijk veel ontdekt… Zo blijken Martin en Oopjen, een koppel te zien op een kunstwerk dat een paar jaar geleden groots in het museum is onthaalt, hun rijkdom te hebben verworven door de handel in suiker. Maar dit was niet de enige ontdekking, waar we kippenvel bij kregen..

Het tweetal duikt de tentoonstelling in en zoekt voor jou vijf verhalen uit die diepe indruk op hen maken. We hadden je alle verhalen het liefst zelf vertelt natuurlijk, maar ga dit vooral zelf bekijken in het Rijksmuseum.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken het Rijksmuseum gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
Martin en Oopjen

Martin en Oopjen

Rijksmuseum

De schilderijen van Marten en Oopjen werden enkele jaren geleden aangekocht en vormen het hoogtepunt van de rijkdom van de Nederlandse 17e eeuw. Door niemand minder dan Rembrandt, ten voeten uit geschilderd, stelden deze Kim Kardashian en Kanye West van de 17e eeuw zich gelijk met Europese vorsten. Je snapt wel dat deze kunstwerken groots werden onthaald in het Rijksmuseum, zelfs Jip was er bij. Aandachtiger kijkend naar de eigen collectie concludeert het Rijksmuseum dat deze rijkdom werd verkregen door de handel in suiker. En die suiker werd door tot slaaf gemaakte mensen verbouwd op suikerplantages in Amerika. 

Rijstkorrels in de gevlochten haren

Rijstkorrels in de gevlochten haren

Rijksmuseum

Dit is een verhaal van inventiviteit en overlevingsdrang. Dankzij Sapali konden gevluchte tot slaaf gemaakte mensen overleven. Zij smokkelde bij haar vlucht rijstkorrels mee in haar haar. Deze rijst kon worden verbouwd, waardoor de overlevingskansen in de Surinaamse jungle veel groter werd en Marrons hun eigen, vrije samenleving konden stichten.

Deze verhalen waren al bekend uit de orale traditie.. Nu heeft recent onderzoek aangetoond dat rijst die wordt verbouwd door Surinaamse Marrons genetisch verwant is aan rijst uit west Afrika, waardoor er nu bewijs is voor deze verhalen. Hoe indrukwekkend is dat?

Een halsband voor...?

Een halsband voor...?

Rijksmuseum

Ter verhoging van hun maatschappelijke status bracht de elite soms toch een tot slaaf gemaakte bediende mee naar Nederland. Hoewel ze formeel vrij waren (slavernij was in Nederland verboden) werden ze door het dragen van een halsband voortdurend herinnerd aan hun onderworpen positie. Dit is te zien aan bijvoorbeeld deze halsband uit de Rijksmuseum collectie die lang als hondenhalsband in de inventaris stond, maar mogelijk door een mens werd gedragen. Kippenvel.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door