fbpx
Online rondleiding door Rijksmuseum van Oudheden

Een reis door de tijd? Dat kan toch helemaal niet? Wacht maar totdat je de wondere wereld van het Rijksmuseum van Oudheden betreedt. Hier wandel je zo het verleden in, van het oude Egypte en Griekenland naar Nederland in de tijd dat de Romeinen hier nog floreerden. Dat waren nog eens tijden… 

Een graftombe, beelden van Griekse goden en Romeinse helmen. Het is maar een (indrukwekkende) fractie van de grootse collectie van dit museum. Er is een hoop te zien en vooral een hoop te leren. Wie zich in dit museum begeeft, kan niet anders dan er als wijzer mens uitkomen.  

Rijksmuseum van Oudheden is te bezoeken (en dat raden we je zeker aan). In dit museum is er genoeg ruimte om te verdwalen tussen alle prachtstukken én natuurlijk afstand te houden. Zie de website om je tickets te reserveren. 

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Rijksmuseum van Oudheden gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Een kleinigheid als bedankje: een tempel

Een kleinigheid als bedankje: een tempel

Rijksmuseum van Oudheden

Een tempel cadeau krijgen… tja, dat is weer eens wat anders dan een boekenbon. De tempel van Taffeh werd tweeduizend jaar geleden in Egypte gebouwd, in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. Maar tijden, en landschappen, veranderen. Vanaf 1960 begon de Egyptische overheid met de bouw van een stuwdam in de Nijl, waardoor een groot stuk land onder water zou komen te staan. Zo’n honderd tempels dreigde verloren te gaan. Om dat te voorkomen hielp Nederland de cultuurschatten te behouden. Als bedankje een kleinigheidje: de tempel van Taffeh. 

Wat zou jij doen als je een Romeinse helm vindt?

Wat zou jij doen als je een Romeinse helm vindt?

Rijksmuseum van Oudheden

Van aardappels telen tot een Romeinse schat vinden. Het boerenleven kan best spannend zijn. Deze flamboyante ‘Peelhelm’ – vernoemd naar de Peel in Limburg, de vindplaats – werd rond 1910 door een boer ontdekt terwijl hij aan het werk was. De boer, de ondernemer die hij was, stelde de vondst tentoon in zijn eigen huis. 10 cent en men mocht een kijkje nemen naar de geschiedenisrijke spullen. Een goed idee!

De Egyptenaren van vroeger leefden om goed dood te gaan

De Egyptenaren van vroeger leefden om goed dood te gaan

Rijksmuseum van Oudheden

Zie hier, de grafbeelden van Maya en Merit. Een stel uit het oude Egypte. Deze beelden stonden in de grafkamer, waarin de twee begraven lagen. Kijk, de Egyptenaren van vroeger leefden om goed dood te kunnen gaan. Het hiernamaals was in veel opzichten belangrijker dan het leven op aarde. In het geval van Maya en Merit, werd er zelfs na het overlijden nog veel aandacht aan hen besteedt. Dat hield in dat de grafbeelden verzorgd werden, offers werden gebracht en waardevolle voorwerpen mee het graf ingingen.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door