fbpx
Dag cultuursnuiter, goed dat je er bent! Klaar voor je broodnodige portie kunst? We laten je alle hoeken van de zaal zien. Ga ervoor zitten, blijf zitten en laat vooral ons het wandelwerk doen. Één vlogger, één museum en één video: het museum in! 

Museumdeur, open u 🖖

Groninger museum groningen
Groninger Museum: felle tinten, uiteenlopende stijlen en kunst uit alle tijden

You either love it or hate it, lijkt het Credo van dit gebouw. Één ding is zeker: Jip, die houdt ervan! Het kleurrijke Groninger Museum is ontworpen door de Italiaanse Alessandro Mendini en nog voor dat je dit eclectische gebouw binnenstapt kijk je je ogen uit, en dan ben je nog niet eens binnen geweest! 😉

Keramiekmuseum Princessehof escher friesland museum
Cultuurweekend Friesland: Jip gaat cultuursnuiven in Friesland

Jip ontdekt het museale aanbod in Friesland, en poh waar te beginnen! Zo bezoeken we diverse musea (en dat zijn er nogal wat!) maar nemen we ook een kijkje bij de 11fountains: 11 indrukwekkende fonteinen te vinden in de (beroemde) Friese elf steden..

Forteiland Pampus wc
Forteiland Pampus: grof geschut, 216 soldaten en een verpletterend uitzicht

Het IJmeer, Amsterdam, Almere en Marken. Alleen voor het spectaculaire uitzicht wil je het monumentale Forteiland Pampus al bezoeken. En dan is er ook nog de avontuurlijke geschiedenis van het eiland, wat zeker niet onder doet voor het uitzicht..

Fotodok utrecht museum fotografie thuismuseum
FOTODOK: Een optische illusie, rijke geschiedenis en krakende vloeren

Lieke loopt vandaag over de krakende vloeren van het Sint Ursulaklooster in hartje Utrecht. Dit gebouw kent een rijke geschiedenis, genoeg reden voor FOTODOK en Casco Art Institute: Working for the Commons om de handen ineens te slaan..

Museum Volkenkunde tropenmuseum wereldmuseum afrikamuseum
Volkenkunde Leiden: Jip gaat op wereldreis langs de meest wonderlijke culturen

Op wereldreis in 1 dag? In Museum Volkenkunde in Leiden kan dat gewoon. Maak – gewoon in Nederland – een reis langs de continenten. En daar leer je een heleboel van, kan Jip je vertellen! 

Volksbuurt Museum plafond
Nederlands Volksbuurtmuseum: Jelle ontdekt de goeie ouwe, Utrechtse volksbuurt

What happens in het buurthuis, stays in het buurthuis. Of toch niet? Jelle is vandaag in Utrecht bij het Nederlands Volksbuurtmuseum. In dit voormalig buurthuis komen de verhalen uit de historische volksbuurt Wijk C tot leven..

regenboogbuurt almere
Regenboogbuurt Almere: deze iconische, kleurrijke buurt is wereldwijd ongeëvenaard

Jip staat vandaag op een bijzondere plek, die wereldwijd ongeëvenaard is. Welkom in de Regenboogbuurt in Almere. De wijk is ontworpen door tientallen architecten die allen hun eigen project hadden, met als thema: kleur…

Museum coevorden kasteel
Museum Coevorden: Jip ontdekt de veelbewogen geschiedenis van Coevorden!

Jip ontdekt in het Stedelijk Museum Coevorden de geschiedenis van, jawel, Coevorden! Want die is nogal veelbewogen (dat wisten wij eerlijk gezegd niet), vol boerenopstanden, oorlogen en slimme streken. In archeologisch onderzoek zijn veel materialen en objecten gevonden die je deze geschiedenis vertellen.

Museum de fundatie
Museum de Fundatie: Jip ontdekt de go-to plek voor moderne kunst liefhebbers

In dit neoclassicistisch gebouw huisde ooit een gerechtshof, nu is het de go-to plek voor liefhebbers van moderne kunst. Jip kijkt haar ogen dan ook uit in Museum de Fundatie op locatie Zwolle.

stadsmuseum rhenen
Stadsmuseum Rhenen: ontdek de schatten, schoonheid en het strijdtoneel van Rhenen

Uitgestrekte weilanden, de Rijn en de Cunerakerk. Lieke staat in het midden van het land; in Rhenen. En nee, dat is (helaas) niet om de pasgeboren babypanda te zien, maar om een stukje over de geschiedenis van Rhenen te vertellen..

Tivoli Vredenburg Utrecht
TivoliVredenburg: een bewegend kerkhof, bronzen hoofden en een giga muurschilderij

Jip staat in Utrecht in een van de meest bekende concertzalen van Nederland. ‘Dat is toch helemaal geen museum?’, horen we je denken. Maar wie weleens door de gangenstelsels van dit gebouw heeft gewandeld, weet wel beter..

Museum Teylers _eerste zaal thuismuseum
Teylers Museum: Jip bezoekt het oudste museum van Nederland

Jip staat vandaag niet in zomaar een museum, maar in het oudste museum van Nederland! Het Teylers Museum in Haarlem opende haar deuren in 1784 en dat is al, tja… Aardig wat jaren terug.

Museum Bussemakerhuis huis
Het enige overgebleven én opengestelde linnenhandelshuis

Jip is in Borne in Twente (en dat voelt al als een openluchtmuseum), daar bezoekt ze Museum Bussemakerhuis. Borne was de bakermat van de textielindustrie in de periode voor de industriële revolutie (tot 1850).

van eesteren museum
Van Eesteren Museum: dit huis is het toonbeeld van licht, lucht en ruimte

De straat in lopen en eens goed naar de woningen en indeling van de wijk kijken, doe je dat weleens? Wij (eerlijk gezegd) niet, en dat is zonde! De ontwikkeling van steden en dorpen zegt namelijk veel over de opvattingen die men in die tijd had over wonen.

Vredespaleis den haag thuismuseum
Vredespaleis: rechtvaardigheid, vrede en heel veel kunst

Jip heeft een bezoekerspas voor een van de best beveiligde plekken van Nederland bemachtigd: het Vredespaleis. Normaal gezien een gebouw waar je dus niet zo makkelijk binnenkomt, maar gelukkig is er voor Jip (en daarmee ook voor jullie) een uitzondering gemaakt…

Outsider art museum woest life
De woeste werken van een outsider 

Smita en Jennifer staan vandaag tussen de kleurrijke werken van kunstenaar Willem van Genk. In de tentoonstelling WOEST duik je in het hoofd van deze ‘outsider’, die zich echt niet zomaar buiten de maatschappij liet plaatsen.

noord veluws museum Martin Monnickendam thuismuseum
Vermoorde kunst van Joodse makers tijdens WOII

In het Noord-Veluws Museum bekijkt Jip ‘Vermoorde kunst’. Deze tentoonstelling geeft podium aan de kunstwerken van 25 Joodse kunstenaars die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog..

Nationaal Monument Kamp Vught thuismuseum
Nationaal Monument Kamp Vught 

Roos en Hannah staan op een bijzondere en beladen plek: Nationaal Monument Kamp Vught. In het jaar dat Nederland 75 vrijheid viert, is het extra belangrijk om stil te staan bij deze plek, waar de geschiedenis zo’n grote rol heeft gespeeld..

Escher in het paleis metamorfosekopie
Escher in het Paleis: niets is wat het lijkt!

Jip duikt in Escher in Het Paleis in de wondere, wiskundige wereld van Escher. Je kan zo uren verdwalen in een enkele tekening, want wat gebeurt er nou echt? Staat de trap nou binnen of buiten het gebouw? Vragen die alleskenner Jip (gelukkig) kan beantwoorden..

Natuurmuseum fryslan potvis
Natuurmuseum Fryslân: giftige dieren!

Bij gif denken we al snel aan enge beesten. Smita & Jennifer ontdekken in Natuurmuseum Fryslân de wondere wereld van deze giftige dieren én planten. Vaak met prachtige kleuren en natuurlijk geavanceerde verdedigingsmechanismen..

Drents museum hunnebed
Populairder dan ooit: de ontdekking van het Drentse landschap

Wist jij dat Drenthe tussen 1850 – 1950 dé hotspot was voor schilders uit die tijd? Ook Van Gogh heeft hier een tijd gewoond! Jip ontdekt de Barbizon van het Noorden in het Drents Museum..

muiderslot thuismuseum kasteel amsterdam
Muiderslot: Ridders, poëzie en voor pampus liggen..

Roos & Hannah ontdekken het weelderige leven van de bewoners. We begeven ons langs dikke muren, wentelende trappen en horen over bevroren drollen, avonden vol poëzie, gevaarlijke toernooien en exotische tuinen.

Artis Micropia mascotte
ARTIS Micropia: ontdek alles over microben! 

Micropia is het eerste microben museum ter wereld! Ze laten iets heel bijzonders zien, het deel van de natuur dat onzichtbaar is. We zien ze niet, en toch vormen microben 95 procent van het leven op aarde. Jip interviewt Jasper Buikx, het hoofd van Mircopia.

Museum Vlaardingen trees heeft een canadees
Museum Vlaardingen: zo klonk de bevrijding! 

Voor velen van ons is onze herinnering gebaseerd op wat we kennen uit films en associëren we de bevrijding heel erg met muziek.. Maar, met welke liederen werd er meegezongen (tijdens en) na de bevrijding? En waar gingen ze over? Luister mee!

Allard pierson egyptische god bes
Allard Pierson: Bes: de Egyptische god van het alledaagse én de feestjes!

Jip wendt zich in het Allard Pierson tot de kleine god van het Oude Egypte: Bes. De held van het gewone volk! Maar laat laat de term ‘klein’ je niet misleiden. Bes was een manusje van alles en dan ook zeer populair onder de Oude Egyptenaren én niet vies van een feestje..

mariniersmuseum rotterdam thuismuseum
Het Mariniersmuseum: het stoerste museum van Rotterdam

Smita & Jennifer maken kennis met de elite afdeling van De Koninklijke Marine. Oftewel zeesoldaten. Ze laten het kind in hun helemaal los (als ze dat niet al gedaan hadden) en bekijken, kruipen, klimmen, zien én leren alles over de marine alsof hun leven ervan af hangt..

Museum Helmond Lucas Gessel
Museum Helmond: Lieke ontdekt het werk van Brabantse grootmeester Lucas Gassel

Hoewel zijn naam misschien niet zo bekend in de oren klinkt als, laten we zeggen, ene Vincent van Gogh, doet hij zeker niet onder voor deze Nederlandse grootmeester. Lieke bekijkt bij de tentoonstelling ‘Lucas Gassel, meester van het landschap’ het werk van de schilder…

Verborgen huis van madame de berry thuismuseum
Het verborgen huis van Madame de Berry

Madame is het alter ego van Berry Visser en het Verborgen Huis is letterlijk aan haar fantasiebrein ontsproten. De bizarste taferelen, bijzondere verhalen en ontelbaar veel kleuren kom je tegen in de vele salons waar je door middel van een audiotour doorheen geleid wordt…

Oude Sterrewacht Leiden zunderman
Lieke gaat op sterrenjacht! 

Natuurlijk, je kan gewoon ’s nachts naar buiten om de sterrenhemel te bewonderen, maar je kan het ook hogerop zoeken. Lieke gaat de uitdaging aan en gaat op sterrenjacht bij de Oude Sterrewacht in Leiden.. 

Villa Mondriaan Louise te Poele
Villa Mondriaan: Hannah & Roos ontdekken het vroege werk van Piet Mondriaan

Hannah & Roos zijn bij Villa Mondriaan in Winterswijk. Hier woonde de bekende Nederlandse schilder Piet Mondriaan. Je kent hem vast van zijn abstracte rood-geel-blauwe werken, maar aan het begin van zijn carrière ging dat er nog heel anders aan toe.

Vincentre van gogh brabant dominee
Treed in de voetsporen van Vincent van Gogh

Als in een waar openluchtmuseum doet Lieke in Nuenen verschillende locaties aan waar Vincent heeft gewoond of gewerkt en eindigt in Vincentre: het museum dat je alles vertelt over het verloop van zijn leven.

Museum Speelklok mega orgel thuismuseum
Museum Speelklok: is dit het vrolijkste museum van Nederland?

Uit alle hoeken en gaten van de eeuwenoude Utrechtse Buurkerk komt livemuziek. Dat is best bijzonder, want de noten worden niet door mensen gespeeld…

Mauritshuis meisje met de parel vermeer thuismuseum
Een privé-momentje(!) met wereldberoemde schilderijen

In het Mauritshuis hangen wereldberoemde en iconische werken, zoals ‘Meisje met de parel’ en ‘The Goldfinch’ ( Best wel bijzonder dus als je deze werken even he-le-maal voor jezelf hebt. Jip neemt je mee!

foam photography museum on earth
Foam: dit doet fotografie met onze blik op de natuur

Hoe verhoudt de mens zich tot de natuur onder de invloed van de laatste technologie ontwikkelingen? Deze vraag staat centraal in de tentoonstelling ’On Earth’ in Foam Amsterdam..

Kasteel de haar utrecht main hall
Kasteel de Haar: stap in een (onverwachts modern) sprookje!

Lieke raakt verdwaalt in de vele zalen van Kasteel de Haar in Utrecht, hoe kon het ook anders! In dit weelderige gebouw vol pracht en praal hebben veel (internationale) beroemdheden geslapen zoals Yves Saint Laurents, Coco Chanel.. 

Cobra Museum voor Moderne Kunst sekso
Intens Mexico in Cobra Museum voor Moderne Kunst

De tentoonstelling ‘Intens Mexico’ gaat helemaal over (inderdaad) Mexico, maar laat ook werken zien uit (inderdaad) Mexico! Jip bekijkt in Cobra de 46 werken die geleend zijn van Museo de Arte Moderno in Mexico City, waarmee het museum een uitwisseling heeft.

Universiteitsmuseum Utrecht & Oude Hortus: rariteiten van over de hele wereld!

Jip snuffelt in het rariteitenkabinet! Dan hebben het niet over Rutte en zijn collega’s (grapje Mark), maar over de immense verzameling met ‘gekkigheden’ van over de hele wereld…

75 jaar vrijheid in de Biesbosch

Bij de Biesbosch denk je al snel aan een natuurpark, maar dat is het lang niet altijd geweest! Hannah & Roos ontdekken -in het teken van 75 jaar vrijheid- welke rol de Biesbosch heeft gespeeld tijdens de bevreiding..

Stedelijk Museum Alkmaar: Hannah & Roos gaan de hedendaagse preutsheid te lijf

In het Stedelijk Museum Alkmaar bezoeken ze ‘Collectie Paul Rijkens’. Paul was een kunstliefhebber én verzamelaar van eigentijdse kunst. In zijn collectie vind je veel naakt portretten, maar tegenwoordig zijn we allemaal wat preutser..

Lichtenstein, Cremer, Jan & Jan & Jip

Jip bezoekt Museum JAN, daar vind je mega vette werken van Roy Lichtenstein (the King of Pop Art), Jan Cremer en prachtige glaswerken.  

De Oude Kerk totaal getransformeerd met behulp van 15.000 zandzakken

Jip neemt je mee door het totaalkunstwerk dat nu te zien is in de Oude Kerk in Amsterdam. Het bootst de kerk in tijden van oorlog na en roept de vraag op waarom we erfgoed in tijden van oorlog (of corona?) moeten beschermen.  

Hier schitteren schatten uit het Rijksmuseum en de eigen collectie

Lieke bezoekt de reizende tentoonstelling ‘Koele Wateren’ die op dit moment is aangemeerd in Musea Zutphen en daar op geheel eigen wijze wordt gepresenteerd..

Meer dan iconische werken in het Centraal Museum

Jip verkent de vele hoekjes, gangen, wenteltrappen en natuurlijk iconische kunstwerken van het Centraal Museum in Utrecht. Dit museum is het oudste stedelijke museum van Nederland..

Het Purmerends Museum: het walhalla van Jugendstil sieraardewerk

Jip ontdekt in het sympathieke en mooie Purmerends Museum dat Purmerend rond 1900 aan de top stond van de productie van Jugendstil aardewerk.

Hier bulderde vroeger de Zuiderzee

Denk je bij een museum alleen maar aan schilderijen aan de muur? Dan ben je duidelijk nog nooit in het Zuiderzeemuseum geweest! In het buitenmuseum (of eerder het dorp) staan 140(!) historische gebouwen..

Hedendaagse kust en zachte ogende konijnen in Het Noordbrabants Museum

In Den Bosch vind je op dit moment heel veel konijntjes. Niet omdat het bijna pasen is, maar vanwege de tentoonstelling ‘Between Truth and Illusion’ met werken van de Chinese kunstenaar Shao Fan.. 

Panorama Mesdag: een van de oudste nog bestaande panorama’s in de wereld!

Jip waant zich even op het strand van Scheveningen, maar dan wel in 1881! In Den Haag bezoekt ze Panorama Mesdag. Een gigantisch geschilderd panorama..

Zilverkoorts in Museum Prinsenhof Delft

Jip bezoekt de gloednieuwe tentoonstelling ‘Zilver – Meesterstukken van Delftse Zilversmeden 1590 – 1800’ en de naam zegt het al: hier kun je alle topstukken van het Delftse zilver bewonderen. 

Een lesje leren in het Onderwijsmuseum

Roos & Hannah duiken het Nationaal Onderwijsmuseum in. In dit museum vind je met 390.000 objecten de grootste onderwijscollectie ter wereld..

Dino’s spotten in Naturalis

Wanneer Jip in een museum spontaan de Lion King begint te zingen, dan weet je dat het raak is! Ze is in het vernieuwde Naturalis, het allereerste museum dat ze ooit heeft bezocht.. 

Urban life over de wereld onder de loep in Museum Arnhem

We krijgen een inkijkje! Niet alleen in Museum Arnhem, maar ook in het dagelijkse leven van stadbewoners over de hele wereld in de tentoonstelling ‘City Life. Mensen & de urbane realiteit’..

5 objecten met een link naar corona in het Amsterdam Museum

In het Amsterdam Museum gaan we in de tentoonstelling Amsterdam DNA op zoek naar vijf kunstobjecten die, op de een of andere manier, iets met de coronacrisis te maken hebben..

Charlotte Salomon in het Joods Historisch Museum

De tentoonstelling was slechts een half uur open toen, tijdens de opening, deze al weer moest sluiten. Dit heeft dus écht nog bijna niemand gezien. Verdrietig, maar daarom extra gaaf dat we jullie mee mogen nemen het museum in!

Architectuur van Eye

Is dit het meest gefotografeerde gebouw van Amsterdam? Wat weet jij eigenlijk van het Eye Filmmuseum? Ga met Jip mee op architectuurwandeling..

Juwelen in de Hermitage

Wat is het, dat daar zo schittert? Is dit de grootste parel ter wereld? Aan het Russische hof sprankelde en glitterde niet alleen de dames..

MDSOC Cribs

What’s up MTV, welcome to my crib. Jip wil ook graag even pronken maar haar privé kunstverzameling (en terecht), inclusief handgeschilderde posters uit Noord-Korea! Ja het is heus.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door