fbpx
Online rondleiding door het Scheepvaartmuseum

De expositie die het Scheepvaartmuseum al-tijd al heeft willen maken is eindelijk een feit! Wat begon met de aankoop van de eerste schilderijen bij de oprichting van het museum meer dan 100 jaar geleden is uitgegroeid tot 1200 vierkante meter aan topstukken van Willem van de Velde Junior en Senior. En Jelle mocht er naartoe! Met de boot! (niet echt met de boot..)

Waar de vader waanzinnig gedetailleerde pentekeningen maakte, maakte de zoon olieverfschilderijen waar je het kruit van de kanonnen bijna kan ruiken. Niet voor niets het meest toonaangevende zeeschildersduo  van de 17e eeuw.. Maar wat zien we bij hun latere werken? Zijn ze overgelopen naar de Engelsen? Dat riekt naar opportunisme… Ach, ook wel weer een leuk nieuw perspectief natuurlijk!

Wil je deze meesterwerken in het echt zien? Kan gewoon! Bekijk de website van het Scheepvaartmuseum voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken het Scheepvaartmuseum gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.  

Highlights uit de rondleiding:
Rollen met schetsen

Rollen met schetsen

Scheepvaartmuseum

Willem van de Velde de Oude maakte de schetsen voor zijn zeezichten ‘live’ op zee! Met een klein bootje, bewapend met zijn rollen schetspapier, tekende hij de grote lijnen van de zeeslag op. Vervolgens werkte hij deze in zijn atelier uit tot enorm gedetailleerde pentekeningen. De schetsen van de schepen zelf maakte hij vaak al in de haven voordat ze uit voeren, zodat hij ook de schepen die de slag niet zouden overleven tot in detail kon natekenen op het uiteindelijke meesterwerk.

 

Massale matpartij?

Massale matpartij?

Scheepvaartmuseum

Hier zie je de chaos van zo’n zeeslag! De zeeslag bij Nieuwpoort van 1653. Hier trokken maar liefst 80 Engelse en 93 Nederlandse schepen tegen elkaar ten strijde. Het lijkt een ‘free for all’ maar zo’n zeeslag ging wel volgens bepaalde regels. Niet iedereen mocht zomaar iedereen aanvallen. Maar toch, niet misselijk! Zet het maar eens op papier! Het resultaat zijn dan ook echte conversation pieces.

De fik er in

De fik er in

Scheepvaartmuseum

Dit tafereel van Willem van de velde de Jonge laat een aanval met een branderschip zien. Zo’n schip, volgeladen met brandbare materialen haakte zich met haken en lijnen vast aan een belangrijk schip van de vijand. vervolgens ging de bemanning overboord en de fik erin! Met een beetje geluk ging het schip van de vijand ook in vlammen op, zo veel water maar toch niet te blussen…

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door