fbpx
Online rondleiding door Singer Laren

Impressionisme, fauvisme, luminisme.. Allemaal kunststromingen met hun eigen unieke stijl. Maar welke kenmerken horen ook alweer waarbij? Het Singer Laren heeft een prachtige overzichtstentoonstelling van de Belgische klassiek moderne kunst!

De tentoonstelling is een selectie van topstukken van het Brusselse Museum van Elsene wat in verbouwing is, Singer Laren mocht de pareltjes uit hun collectie ‘pikken’! Met al die stromingen zo naast elkaar zie je pas echt goed hoe groot de verschillen zijn. Jip neemt je mee!

Wil je zelf een kijkje nemen in Singer Laren? Dat kan! Bekijk de website van Singer Laren om een ticket te boeken.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken het Depot gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.  

Highlights uit de rondleiding:
De gelukkige schenker

De gelukkige schenker

Singer Laren

Dit beroemde werk van de Belgische surrealist René Magritte heet in het Frans, ‘L’heureux donateur’. Deze naam heeft het niet te danken aan wat er op het werk afgebeeld is, maar is een verwijzing aan hoe het in het bezit is gekomen van het Museum van Elsene. Magritte exposeerde het schilderij daar in 1966 en schonk het vervolgens aan ze voor een betrekkelijk laag bedrag. ‘De gelukkige schenker’ is hijzelf! 

 

Eenvoud en harmonie

Eenvoud en harmonie

Singer Laren

‘De Zeearend’ van Gustav de Smet is een prachtig voorbeeld van het Vlaams expressionisme. Deze stroming biedt een alternatief voor de moderne samenleving die wordt gekenmerkt door excessen en ontsporing. In plaats daarvan zie je een eenvoudige matroos die rust en tevredenheid uitstraalt. Een terugkeer naar het menselijke, streven naar eenvoud en harmonie in zachte kleuren. Dat pastelletje van Jip kleurt er mooi bij!

Kwestie van perspectief

Kwestie van perspectief

Singer Laren

Zo van een afstandje lijkt het haast een foto, dit schilderij van Emile Claus. Op ‘La levée des nasses’ zie je twee vissers hun fuiken ophalen. Wat opvalt is hoe mooi de werking van het licht is gevangen, dit is dan ook een pareltje in de stroming luminisme. Als je met je neus op het doek staat zie je dat het alles behalve een foto is, maar dat het helemaal is opgebouwd uit stippen en streepjes! Benieuwd hoe dat er uit ziet? Bekijk de video!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door