fbpx
Online rondleiding door het Spoorwegmuseum

Beste reizigers, over enkele minuten arriveren we op uw eindbestemming: het Spoorwegmuseum. Boek de speciale treinreis (vanaf Utrecht Centraal) en arriveer per trein in het museum. Hoe cool is dat! Smita en Jennifer maken een reis langs de oude, gerestaureerde treinen van het Utrechtse Spoorwegmuseum. Wat ze opvalt? De pracht en praal waar men vroeger van genoot!

Luxe diners, inclusief heerlijke stoelen en chique tafels. En alsof dat niet genoeg was: de treinen uit het verleden kenden niet alleen een eerste en tweede klas, maar ook een derde klas. De eerste klas van vroeger was dus super luxe. Hoe zou het spitsuur er daar uit hebben gezien? 

Het Spoorwegmuseum is open voor bezoekers, maar, let op! Na dit rijkdom te hebben gezien, zijn de NS-treinen die je gewend bent ineens wel heel saai. Tickets reserveer je via de website. De speciale treinreis vanaf Utrecht Centraal ook, leuk voor met het hele gezin!

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Spoorwegmuseum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
In de toekomstige trein groeit het eten uit de stoelen

In de toekomstige trein groeit het eten uit de stoelen

Spoorwegmuseum

Een treinreis terug in de tijd is natuurlijk interessant, maar wat is er nou spannender dan een reis naar de toekomst, daar waar alles nog open ligt? Voor de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen vroeg het Spoorwegmuseum kunstenaar Jasper Udink ten Cate hoe het eten in de toekomstige treinen eruit ziet. Wat blijkt: behoorlijk cool. Ga zitten, pluk een beetje sla aan de zijkant en een tomaat boven je hoofd en voilà, een lekker ontbijtje!

Pas op: na het lezen van dit bericht heb je trek in koffie

Pas op: na het lezen van dit bericht heb je trek in koffie

Spoorwegmuseum

Koffieee, koffieee, lekker bakje koffieee. Jennifer gaat er spontaan van zingen. Voor de koffieleuten onder ons is dit een pareltje om te zien: de evolutie van de verkoop van koffie in de trein. Zo begon het ooit met de onderkant van een kinderwagen, daar bovenop een kratje en daarop een koffiebus – een systeem bedacht door twee kelners. Tja, alles voor een lekker bakje koffie.

 

Luxe met een donker randje

Luxe met een donker randje

Spoorwegmuseum

Compagnie Internationale des Wagons Lits. Een chique naam, voor een net zo chique treinmaatschappij. Deze treinmaatschappij werd in 1876 opgericht door George Nagelmackers. In Amerika had hij het licht (en vooral de super luxe treinen) gezien en dacht: dit moet Europa ook hebben. In de treinen kon chique gedineerd worden en er kwamen slaapwagons. Een echte experience dus, maar wel met een donker randje. De trein was alleen voor de elite, die ondanks het feit dat de slavernij al was afgeschaft, enkel werden geserveerd door obers van kleur.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door