fbpx
Online rondleiding door Stadsmuseum Rhenen

Uitgestrekte weilanden, de Rijn en de Cunerakerk. Lieke staat in het midden van het land; in Rhenen. En nee, dat is (helaas) niet om de pasgeboren babypanda te zien, maar om een stukje over de geschiedenis van Rhenen te vertellen. Ook heel interessant! 

Lieke bezoekt namelijk Stadsmuseum Rhenen. In het middeleeuwse gebouw, waar een 18-eeuwse gevel als het ware opgeplakt is, valt van alles te leren over de stad en haar archeologische vondsten. De vaste tentoonstelling kent drie onderdelen: schatten, strijdtoneel en schoonheid. Klinkt spannend, hè?

Stadsmuseum Rhenen is sinds 1 juni weer open voor bezoekers en dat is goed nieuws! We raden je dan ook zeker aan een bezoekje te brengen, van de geschiedenis van Rhenen valt een hoop te leren.

Highlight uit de rondleiding:
De klokken luiden, er is iemand veroordeeld

De klokken luiden, er is iemand veroordeeld

Stadsmuseum Rhenen

Wie vroeger aan dit touw trok, bracht de klokken aan het luiden. In het oude Rhenen wist men dan: er is weer een veroordeling geweest. In deze zaal werd vroeger rechtgesproken. Vanuit de kelder werd de verdachte de zaal in geleid, waar de schout en schepenen op een houten bank tot een veroordeling kwamen. En op die originele bank, kan je in Stadsmuseum Rhenen gewoon gaan zitten. Dat hoef je Lieke natuurlijk geen twee keer te zeggen!

Begraven worden met paard en wagen

Begraven worden met paard en wagen

Stadsmuseum Rhenen

Dit is nou een echte vorstengraf! In deze grafemmer zat ooit de as van een koning. Om het graf heen, stopte men allerlei spullen, die de koning mee kon nemen naar het hiernamaals. Soms werd een vorst zelfs met paard en wagen begraven. Best bijzonder! Alsof je nu samen met je Tesla begraven wordt…

Rhenen in tijden van strijd

Rhenen in tijden van strijd

Stadsmuseum Rhenen

De ophaalbrug wordt zo snel mogelijk opgehaald, soldaten met speren omringen de stadsmuren. Op deze replica – het originele schilderij is in handen van Rijksmuseum – is te zien hoe Rhenen eruit zag in tijden van strijd. Maar wie goed kijkt, ziet aan de rechterkant nog een bijzonder tafereel. Daar, in de Cunerakerk, wordt een man aangevallen met een zwaard. Dankzij een wonder, wellicht door beschermheilige Cunera, smelt het zwaard helemaal krom. Hierdoor kan de man niet meer vermoord worden, hoera!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door