fbpx
Online rondleiding door Stedelijk Museum Alkmaar

In het Stedelijk Museum Alkmaar bezoeken we de ‘Collectie Paul Rijkens’. Paul was een kunstliefhebber én verzamelaar van eigentijdse kunst. In zijn collectie vind je veel naakt portretten. Het ontblote lijf is al eeuwenlang een belangrijk thema in de kunst, maar tegenwoordig zijn we allemaal wat preutser. Jij kijkt deze video bijvoorbeeld via een kanaal dat helemaal niet zo happig is op al dat bloot. Daarom trekken Hannah & Roos eigenhandig ten strijde.. en doen ‘uit de doeken’ hoe dat er vroeger aan toe ging.

🖌️ Kleine correctie: Hannah benoemt censurerende zwarte balkjes, maar deze hebben we voor jouw kijkplezier toch maar weggelaten. 

Stedelijk Museum Alkmaar is weer open! Bekijk vooral alle edele (en minder edele) delen en de rest van de prachtige collectie nu het weer mag! 

Hé kijk nou, wat zien we daar:
Wie is Paul Rijkens?

Wie is Paul Rijkens?

Stedelijk Museum Alkmaar

De man achter deze verzameling was één van de meer bekende zakenmannen van de vorige eeuw. Zo kan je hem misschien kennen als de grote man achter de multinational Unilever. Daarnaast was hij ook kunstliefhebber én verzamelaar. Rijkens kwam zelf niet uit een verzamelaars milieu, maar later in zijn (zaken)leven kwam hij hier wel mee in aanraking waar dit heel normaal was. Zijn eerste werk kocht hij in 1913. Als 25 jarige margarinefabrikant had hij niet de middelen om de ‘oude meesters’ te kopen zoals zijn rijkere conculega’s en koos zo voor eigentijdse kunstenaars.

De hemelse & aardse liefde en een hond

De hemelse & aardse liefde en een hond

Stedelijk Museum Alkmaar

Dit werk van is van de schilder Jan Sluijters, in 1920 een bekend kunstenaar in Nederland. Iedereen met een beetje aanzien wilde wel een portret bij hem laten maken! Dit schilderij heeft de praktische naam: twee vrouwen en een hond. Greet van Cooten (de geliefde van Jan op rechts) beeldt de hemelse liefde af. Karin van Leyden (een goede vriendin op links) beeldt de aardse liefde af. En de hond, die staat voor trouw. Leuk weetje: Karin heef zelf ook werken van Jan Sluijters gemaakt, maar die suggereren toch wel iets meer dan alleen vriendschap. 😉

 

Zou jij een ontblote vriend(in) boven je keukentafel hangen?

Zou jij een ontblote vriend(in) boven je keukentafel hangen?

Stedelijk Museum Alkmaar

Rijkens verzamelde o.a. om de kunstenaars te steunen. Een goed voorbeeld daarvan is Toon Kelder. Op rechts zie je een schilderij van zijn vrouw en met dit koppel was hij goed bevriend. In de collectie vind je heel veel schilderijen, naakt dus, van deze vrouw(en). Kan je het je voorstellen dat je een schilderij van een goede vriend(in) boven je eettafel hebt hangen? Dat we dat gek vinden heeft misschien vooral met onze preutsheid te maken. In die tijd gaven ze het elkaar blijkbaar gewoon cadeau! 😉

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door