fbpx
Online rondleiding door de Oude Sterrewacht in Leiden

Natuurlijk, je kan gewoon ’s nachts naar buiten om de sterrenhemel te bewonderen, maar je kan het ook hogerop zoeken. Lieke gaat de uitdaging aan en gaat op sterrenjacht bij de Oude Sterrewacht in Leiden! Daar duikt ze het zonnestelsel in en vertelt je alles over de ‘wifivluchtelingen’ in het dorpje Green Bank, de medewerker die de spiegel van een telescoop stiekem in een kelder verstopte en de formule van sterrenkundige Frank Drake. Ook neemt ze een kijkje door de Zunderman: de spiegeltelescoop van de Sterrewacht. Dat is nog eens écht sterren kijken!

De Oude Sterrewacht is helaas nog gesloten tot 1 juli. Maar neem vooral een kijkje als de lens weer geopend is. Na een bezoekje aan dit museum kijk je nooit meer hetzelfde naar de sterrenhemel!  Meer info over de Werkgroep Leidse Sterrewacht vind je via deze link.

Highlight uit de rondleiding:
De spiegeltelescoop van Leiden

De spiegeltelescoop van Leiden

De Oude Sterrewacht

Lieke heeft er twee handen en een boel kracht voor nodig, maar dan heb je ook wat. Wie draait aan het wiel in de Heliometertoren, ziet het dak langzaam openbreken en voilà: Zunderman, de spiegeltelescoop van de Oude Sterrewacht, tuurt de wijde sterrenhemel boven Leiden in.

Door de coördinaten van een ster in te voeren draait de spiegeltelescoop de juiste richting op. Zo houdt de werkgroep Leidse Sterrewacht een oogje in het zeil van het universum. Belangrijk! 

Wifivluchtelingen in de bossen

Wifivluchtelingen in de bossen

De Oude Sterrewacht

Wist jij, dat in Green Bank, Virginia – een Amerikaans dorpje met zo’n 100 inwoners – ‘wifivluchtelingen’ de wijde bossen bewonen? Soms, wanneer de sheriff van het dorpje in de bossen rondwaart, stuit hij zomaar op een houten huisje met nieuwe inwoners. Fotografen Andrew Phelps en Paul Kranzler bezochten dit gebied en portretteerden voor de tentoonstelling ‘The Drake Equation’ mensen die zich hier vanwege de weinige radio, wifi en telefoonsignalen vestigden.

De lugubere vondst

De lugubere vondst

De Oude Sterrewacht

De koepel waar de imposante Zunderman-telescoop in huist, kent een nogal opmerkelijke geschiedenis. Het gebouw werd ontworpen door Pierre Cuypers, die we (natuurlijk!) ook kennen van het Rijksmuseum en station Amsterdam Centraal. 

De Heliometer stamt uit 1878 en werd in 1932 – nadat het íets teveel op de toren van Pisa was gaan lijken (oeps) –  vernieuwd. En wat bleek: onder de toren lagen botten van mensen. Pardon?! Deze menselijke resten behoorden toe aan de oudste inwoners van Leiden. Ze waren overleden aan de pest, waardoor ze geen persoonlijk graf kregen. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door