fbpx
Online rondleiding door Teylers Museum

Jip staat vandaag niet in zomaar een museum, maar in het oudste museum van Nederland! Het Teylers Museum in Haarlem opende haar deuren in 1784 en dat is al, tja… Aardig wat jaren terug. 

En dat hebben we allemaal te danken aan Pieter Teyler, die de bouw en het eindresultaat helaas nooit heeft mogen zien. Deze man overleed in 1776 en liet iets heel bijzonders in zijn testament zetten: een donatie van maar liefst 2 miljoen gulden (nu 80 miljoen euro waard!) Hij wilde dat er een museum van dat geld gesticht werd, en zo geschiedde.

Teylers Museum, dat kunst en wetenschap met elkaar combineert, is sinds 1 juni weer geopend. Neem vooral een kijkje, van dit 18e-eeuws pareltje zijn we groot fan! Kun je nog niet naar het museum, maar je wilt wel helpen? Doneer dan een klein bedrag via deze link!

Highlights uit de rondleiding:
De oudste zaal in het oudste museum

De oudste zaal in het oudste museum

Teylers Museum

Jip is gek op deze zaal, en wij ook! Deze ovale zaal werd in 1784 als eerste geopend en bevindt zich vandaag de dag nog steeds in originele staat. En zie je het gele hek bovenin de zaal? Het hek is van gietijzer gemaakt, wat toen het modernste van het modernste was {en héél prijzig). Er werd koste nog moeite gespaard om dit het mooiste museum van Nederland te laten zijn, en dat is goed gelukt!

 

 

Napoleon bewonderde dit bizarre apparaat

Napoleon bewonderde dit bizarre apparaat

Teylers Museum

Over deze elektriseermachine, het oogappeltje van toenmalige directeur Martinus van Marum, doen aardig wat wilde verhalen de ronde. Zo zou er ooit een koe door onder stroom gezet zijn… Iets wat de arme koe in kwestie natuurlijk niet overleefde. Groot bewonderaar van dit apparaat, waarmee statische elektriciteit werd opgewekt, was Napoleon. De Fransman wilde het apparaat op een druilerige oktoberdag komen bekijken, maar vanwege de weersomstandigheden kon het apparaat niet aangezet worden. Napoleon zag de elektriseermachine dus nooit in actie, daar heeft hij vast aardig van gebaald…

De gevallen gaten opvullen

De gevallen gaten opvullen

Teylers Museum

Oude kunst aanschaffen? Nee, daar deed het Teylers Museum in de 18e eeuw niet aan. Liever schafte het museum kunst aan van hedendaagse makers. Maar soms mis je weleens wat, en dat vindt het museum met terugwerkende kracht best jammer. Daarom doet het museum nu haar best om de gevallen gaten in de 18e-eeuwse collectie op te vullen, bijvoorbeeld met dit kleurrijke werk van Jacobus van Looy. Destijds werd dit werk door critici verafschuwd, waarom? Jip (en wij ook) hebben geen idee, wat zeg nou zelf, dit is toch prachtig?

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door