fbpx
Online rondleiding door TivoliVredenburg

Jip staat vandaag in het hartje van Utrecht in een van de meest bekende concertzalen van Nederland: TivoliVredenburg. ‘Dat is toch helemaal geen museum?’, horen we je denken. Maar wie weleens door de gangenstelsels van dit gebouw heeft gewandeld, weet wel beter. TivoliVredenburg hangt en staat vol met kunst!

En dat heeft een goede reden. Nadat Vredenburg – wat in 2014 is samengevoegd met Tivoli – in 1979 opgeleverd werd, besloot de concertzaal dat 1,5 procent van de subsidie die de zaal kreeg van gemeente Utrecht besteedt moest worden aan kunstenaarsopdrachten. Hoe tof is dat? Zo kan het dat je in alle hoeken en gaten (en dat zijn er een hoop), de mooiste kunstwerken tegen het lijf loopt.

TivoliVredenburg is sinds 1 juni weer open, en dat is goed nieuws! Wil je ook de collectie bekijken, via de website kun je een rondleiding boeken. Een aanrader, weet Jip, al is het alleen maar om de architectuur van dit prachtige gebouw te bekijken. 

Highlight uit de rondleiding:
Gangen vol bronzen hoofden

Gangen vol bronzen hoofden

TivoliVredenburg

Als je ze eenmaal gezien hebt, kan je er niet meer omheen. De bronzen hoofden van musici op sokkels. TivoliVredenburg staat er vol mee! Een lange tijd bestond er een vast format voor deze werken, waar de kunstenaars zich aan dienden te houden. Hoe groot het beeld mocht zijn, hoelang de sokkel moest zijn. Gelukkig mocht daar steeds meer vanaf geweken worden, waardoor de werken steeds diverser werden. Een mooi voorbeeld: dit hoofd van componist Bartók. Futuristisch, kubistisch maar toch nog steeds een hoofd op een sokkel! 

Een bewegend kerkhof op de roltrap

Een bewegend kerkhof op de roltrap

TivoliVredenburg

Running Cemetery, ofwel: het bewegende kerkhof. Dit werk van Job Koelewijn klinkt misschien wat duister, maar het is een prachtig eerbetoon. Op de roltrappen van TivoliVredenburg stijg je tussen de namen van overleden musici en artiesten op naar de hoogste zalen. Van Mozart tot Kurt Cobain, Koelewijn heeft artiesten van allerlei verschillende achtergronden erin verwerkt. Toch is er een overeenkomst: ze hebben allemaal weleens in Utrecht opgetreden.

Een tussenmoment om te reflecteren

Een tussenmoment om te reflecteren

TivoliVredenburg

Een verslag van een tussenmoment, zo beschrijft de Utrechtse kunstenaar Lennard Kok zijn werk, (en Jip kan zich daar wel in vinden)! Deze gigantische muurschildering heet Transcendence en oogt dan ook als een werk waarin je in de pauze van een concert even weg kan dromen, terwijl je bijkomt op de trappen van TivoliVredenburg. Een momentje van bezinning, om te reflecteren op wat je hier binnen ziet en hoort. Een beter tussenmoment kan je je niet wensen!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door