fbpx
Online rondleiding door Universiteitsmuseum Utrecht

Jip snuffelt in het rariteitenkabinet! Dan hebben het niet over Rutte en zijn collega’s (grapje Mark), maar over de immense verzameling met ‘gekkigheden’ van over de hele wereld. In het Universiteitsmuseum Utrecht vind je meer dan 200.000 objecten die verzameld zijn (en soms nog steeds gebruikt worden) voor wetenschappelijk onderzoek!

Het Universiteitsmuseum Utrecht & de Oude Hortus zijn op dit moment helaas gesloten, vanwege corona maar ook omdat ze gaan beginnen aan een grote verbouwing die twee jaar zal duren. Dat wordt dus aftellen tot het vernieuwde gebouw weer open gaat!

Highlight uit de rondleiding:
Rariteitenkabinet

Rariteitenkabinet

Universiteitsmuseum Utrecht

Had je geen rariteitenkabinet? Dan hoorde je er echt niet bij. Het was t/m de 18e eeuw heel gebruikelijk dat als je wilde laten zien dat je ‘een man (of vrouw’) van de wereld was’, je rariteiten verzamelde in jouw kabinet. Het was natuurlijk de sport om zoveel mogelijk rare objecten te verzamelen. In dit museum in samengeteld rariteitenkabinet door het hele museum.

 

 

Wat een (glazen) kwal!

Wat een (glazen) kwal!

Universiteitsmuseum Utrecht

Op deze foto zie drie ‘namaak kwallen’. Omdat je kwallen, zeeanemonen en andere dieren van dit zachte materiaal niet goed kunt opzetten.. werd er gezocht naar andere manieren om de wezens toch te kunnen bestuderen. Een vader en zoon uit Tsjechië maakten deze kwallies, geheel van glas. Als je kijkt naar het alle details in deze glaswerken valt je mond werkelijk open van verbazing!

Een microscopische kleine microscoop

Een microscopische kleine microscoop

Universiteitsmuseum Utrecht

Dit object is heel erg klein.. maar heel erg groots in wat het heeft betekent voor de wetenschap. Wat is er zo bijzonder aan deze microscoop? Met dit apparaat uit 1595 kon uitvinder Antoni van Leeuwenhoek voor het eerst heel, heel groot vergroten. Zo kon hij een object bijna 300x vergroten en was daarmee een van de eersten die eencellige organismen op de wereld kon zien zoals bacteria en spermacellen. Dat had natuurlijk een enorme impact op de wetenschap!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door