fbpx
Online rondleiding door Van Abbemuseum

Zoek je een museum waar je op je dooie gemakje zonder na te hoeven denken rond kan banjeren? Nee, dan is het Van Abbemuseum niets voor jou. In dit museum worden vragen gesteld, kritische vragen. Wat is kunst? Wat betekent kunst? Voor wie is kunst toegankelijk? Vragen die geen makkelijke antwoorden kennen. En dat is precies wat het oudste Nederlandse museum voor moderne kunst zo bijzonder maakt. Niet alleen je brein, maar al je zintuigen worden aan het werk gezet. Hier zie, voel, hoor en ruik je de kunst. Een ervaringsmuseum, zou je bijna zeggen. Zelfs wanneer je de lift instapt, stap je een kunstwerk in.

Jip (en wij) zeggen: ga zelf op onderzoek uit in het Van Abbemuseum! Dit ruim 80 jaar oude museum wil je niet gemist hebben. Bezoek de website voor tickets en rondleidingen.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Van Abbemuseum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Handschoen aan en voelen maar

Handschoen aan en voelen maar

Van Abbemuseum

De meeste musea zijn ingesteld op een visuele belevenis. Maar hoe mooi is het, wanneer kunst veel breder toegankelijk is? In het Van Abbemuseum kan je Picasso niet alleen zien, maar ook voelen. Dit beeld is een 3D-model van zijn werk Femme en Vert. Een bijzonder werk uit de collectie van het museum. Jip trekt een handschoen aan, doet haar ogen dicht en voelt erop los. Een bijzondere ervaring…

Zelfs op de wc van het museum kom je niet tot rust

Zelfs op de wc van het museum kom je niet tot rust

Van Abbemuseum

Even bijkomen op het toilet? Nee, dat zit er in het Van Abbemuseum niet in. Zelfs daar loop je tegen een enerverend kunstwerk aan. Arte Útil is een werk van Tania Bruguera. De kenners onder ons zien er het legendarische werk van Marcel Duchamp in. Hij (of zij: onderzoek wijst uit dat het kunstwerk mogelijk door Elsa von Freytag-Loringhoven is gemaakt) stelde een urinoir tentoon en zei: dit is kunst. Een werk dat de kunstwereld opschudde. In het Van Abbemuseum hangt het kunstwerk gewoon weer in de wc, wat weer een andere betekenis aan het roemruchte werk geeft.

Jip gaat letterlijk op in dit kunstwerk

Jip gaat letterlijk op in dit kunstwerk

Van Abbemuseum

Jip gaat letterlijk op in dit werk van Bas van Beek. Deze grafisch ontwerper zag met lede ogen aan hoe de hedendaagse designstukken steeds functioneler werden en de kunst steeds conceptueler. Hij wil de tweesplitsing dichten door het functionele met het conceptuele te combineren. Hoe dan? Door van het abstracte, rode werk van kunstenaar Donald Judd iets functioneels te maken: behang!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door