fbpx
Online rondleiding door het Van Eesteren Museum

Je straat in lopen en eens goed naar de woningen en indeling van de wijk kijken, doe je dat weleens? Wij (eerlijk gezegd) niet, en dat is zonde! De ontwikkeling van steden en dorpen zegt namelijk veel over de opvattingen die men in die tijd had over wonen. En dat is interessant, kunnen Hannah en Roos je vertellen!

Vandaag staan zij in en rondom het Van Eesteren Paviljoen en bekijken zij het werk van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, die onder meer Amsterdam Nieuw-West ontwierp. Deze man dacht over alles na en gebruikte licht, lucht en ruimte om praktische én mooie woningen te ontwerpen. Hoe leuk is dat!

Van Eesteren Paviljoen kan weer worden bezocht, wat we natuurlijk aanraden. Maar loop ook eens je eigen wijk in, want ook daar is genoeg te zien!

Highlight uit de rondleiding:
Licht, lucht en ruimte

Licht, lucht en ruimte

Van Eesteren Paviljoen

Licht, lucht en ruimte, dit zijn de drie kernwoorden waarmee Van Eesteren woningen ontwierp. Licht; door grote ramen in de woningen te bouwen, lucht; door ervoor te zorgen dat de bewoners uitkeken op een mooie buitenruimte en dat er goede ventilatiemogelijkheden waren en ruimte; door zelfs de kleinste ruimtes groot te doen ogen en optimaal te benutten. En daar krijg je mooie woningen van!

Elk gezinslid moest zich kunnen ontplooien in elke ruimte

Elk gezinslid moest zich kunnen ontplooien in elke ruimte

Van Eesteren Paviljoen

Midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer staat de museumwoning van het Van Eesteren Museum. De woning is geheel ingericht zoals een gezinswoning uit de jaren ’50. Het idee van de ruimte was dat elk gezinslid zich erin kon ontplooien. Er zijn verschillende hoekjes, om bijvoorbeeld te studeren of een boek te lezen. En er is een lekkere praktische kast, waar van alles en nog wat in past. Muziek, spelletjes, boeken. Zo handig. 

Deze melkfles staat symbool voor 'goed wonen'

Deze melkfles staat symbool voor 'goed wonen'

Van Eesteren Paviljoen

Uit een melkfles drink je melk, ja zeker. Maar je kan er nog veel meer mee, weet Hannah! Dit object laat namelijk eigenlijk alle elementen van ‘goed wonen’ zien. Simpele lijnen, multifunctioneel, licht, lucht en ruimte. Met de melkfles-test kan je bekijken of jouw interieur aan de ‘goed wonen-principe’ voldoet. Als de fles namelijk opgaat in de ruimte en geen storende factor vormt, heb je het goed gedaan.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door