fbpx
Online rondleiding door Via Appia Revisited

Weinig snelwegen zijn zo bekend als de Via Appia. Deze antieke, Romeinse snelweg liep van Rome naar Brindisi en moest de Romeinen zo rap mogelijk vervoeren. Wie deze weg vandaag de dag bewandelt ziet onder meer ruïnes, graftombes en een heleboel toeristen. Tja, er is een hoop veranderd…

Die verandering vangt kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis in de tentoonstelling Via Appia Revisited. Vijf jaar lang reisde Clevis van haar atelier naar de Via Appia en weer terug om de verschillende standpunten van beeldmakers die haar voorgingen te reconstrueren. Want wat zie je, als je de oude beelden naast de nieuwe legt? 

Wie die vraag natuurlijk het beste kan beantwoorden, is de kunstenaar in kwestie zelf. En hoewel Jip de tentoonstelling op een treurige dag bezoekt – de dag dat de expositie in het Allard Pierson Museum ontmanteld wordt – is het nooit te laat voor een allerlaatste rondleiding. Al helemaal niet, wanneer Krien Clevis de rondleiding zelf geeft. 

Highlights uit de rondleiding:
Een smalle gang, een smalle weg

Een smalle gang, een smalle weg

Via Appia Revisited

Clevis deed onderzoek op de mijlen V en VI van de Via Appia. Deze geschiedenis vertaalde ze in het Allard Pierson Museum naar 20 meter museumgang. Een smalle gang, die maar 3 meter breed is en daarom helaas de 1.5 meter afstand die bezoekers dienen te houden niet meer toelaat. Ook de Via Appia zelf was niet erg breed: 3 meter. Op de antieke snelweg konden 2 karren elkaar maar net passeren.  

In contact met het verleden

In contact met het verleden

Via Appia Revisited

In de museumgang zie je de Via Appia vanuit allerlei verschillende standpunten, die allemaal een ander perspectief bieden op het historisch erfgoed. Maar weinig is zo beeldend als de Via Appia in 3D zien (en laat dat toevallig ook kunnen in de museumgang). Zo kan je echt beleven hoe de omgeving eruit ziet en zag. Een historische sensatie, als het ware. Alsof je even in contact staat met het verleden. 

 

Een bijzondere lievelingsstraat

Een bijzondere lievelingsstraat

Via Appia Revisited

Al jaren noemt kunstenaar Krien Clevis de Via Appia haar lievelingsstraat. Hoe intensief haar artistieke voorgangers zich met de weg en monumenten bezig hielden, fascineert Clevis. Ze verzamelde steeds meer materiaal en wist: ik moet hiermee door. ‘Uiteindelijk kan je het niet meer loslaten’, aldus de kunstenaar. Zo trad ze in de voetsporen van haar voorgangers, en gelukkig maar! Anders hadden we nooit van dit interessante project kunnen genieten. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door