fbpx
Online rondleiding door Villa Mondriaan

Hannah & Roos zijn in Winterswijk bij Villa Mondriaan. Hier woonde de bekende Nederlandse schilder Piet Mondriaan en ontdekte hij zijn liefde en talent voor tekenen & schilderen. Je kent Mondriaan vast van zijn abstracte rood-geel-blauwe werken, maar aan het begin van zijn carrière ging dat er nog heel anders aan toe. We gaan kijken naar de werken juist uit zijn jonge jaren..

Villa Mondriaan is weer geopend. Leer alles over de jonge jaren van Piet en andere jonge kunstenaars! Let op: het is verplicht voor jouw bezoek een ticket te bestellen of per telefoon te reserveren.

Highlight uit de rondleiding:
Schepen in het maanlicht

Schepen in het maanlicht

Villa Mondriaan

Mondriaan schilderde dit werk toen hij 18 jaar was (in 1890). Waarschijnlijk is dit een kopie van een ‘oude meester’ uit de 16e-17e eeuw waar hij er veel van schilderde. Dat kopiëren was in die tijd de normaalste zaak van de wereld en daar viel goed geld mee te verdienen. Al zaten daar natuurlijk wel een paar regels aan, zo mocht het niet lijken op het origineel (bijv. in formaat) en moest de handtekening van de schilder erop staan.

Nieuw en oud komen samen

Nieuw en oud komen samen

Villa Mondriaan

Het bovenste deel van dit werk schilderde Piet Mondriaan, samen met zijn vader, ter ere van het 25 jarig bestaan van de basisschool waar zijn vader hoofdonderwijzer was. Het staat bol van de christelijke symboliek. Het onderste deel is in 2017 toegevoegd en gemaakt door de kunstenaar Louise te Poele, het lijkt een geschilderd stilleven, maar is een foto en een stuk moderner dan je denkt. Zo wil ze een tegenwicht bieden aan die religieuze symboliek.

Jonge kunstenaars

Jonge kunstenaars

Villa Mondriaan

Villa Mondriaan biedt niet alleen een podium aan de jonge Mondriaan maar ook aan hedendaagse jonge kunstenaars. Deze werken komen uit de fototentoonstelling van Paul Kooiker. Enerzijds geeft het een inkijkje in zijn persoonlijke leven, anderzijds laat het ook hele banale dingen zien. Het zijn veelaal standaard beelden en alledaagse voorwerpen waar je niet echt bij stil staat. Daardoor wil hij kijkers stimuleren om zelf een verhaal te bedenken. Zijn intenties maken niet uit.. door zelf te kijken koppel je je herinneringen.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door