fbpx
Online rondleiding door het Vredespaleis

Jip heeft een bezoekerspas voor een van de best beveiligde plekken van Nederland bemachtigd: het Vredespaleis. Hier huist het Permanent Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Normaal gezien een gebouw waar je dus niet zo makkelijk binnenkomt, maar gelukkig is er voor Jip (en daarmee ook voor jullie) een uitzondering gemaakt. Hoera!   

En met die uitzondering heeft Jip écht geluk. Er valt namelijk aardig wat te bewonderen in het Vredespaleis. Er staan 40 bijzondere objecten en kunstwerken in het gebouw, cadeau gedaan door verschillende landen en machtige personen. In dit paleis vol marmer, glas in lood en kroonluchters kijk je je ogen uit! 

Het Vredespaleis kom je dus niet zomaar binnen. Binnenkort zijn er weer rondleidingen te boeken, hou daarvoor de website van het Vredespaleis in de gaten.

Highlight uit de rondleiding:
Extra funderen voor een vaas

Extra funderen voor een vaas

Het Vredespaleis

Ooit zo’n grote vaas gezien? Jip in ieder geval niet (en wij ook niet)! Deze prachtige, turquoise vaas was een gift van de Russische tsaar Nicolaas II, de initiatiefnemer van het congres voor de vrede in 1899, wat leidde tot de oprichting van het Vredespaleis. Deze vaas is niet alleen ongelooflijk groot – zoals je kunt zien – maar ook ongelooflijk zwaar. Dit kunstwerk weegt maar liefst 3200 kilo. Say what?! Om deze vaas te kunnen huizen moest er een extra fundering in de vloer komen. Niet zo gek ook…

 

 

De binnenhuisarchitect van het paleis

De binnenhuisarchitect van het paleis

Het Vredespaleis

Als je om je heen nog niet genoeg gezien hebt in dit paleis, kijk dan omhoog! Zelfs daar raak je overweldigt door prachtige kunstwerken. Zoals dit plafond, geschilderd door kunstenaar Herman Rosse. Deze man was als het ware de binnenhuisarchitect van het Vredespaleis en maakte vele schilderingen en kunstwerken in het gebouw. 

Grappig feitje: in dit werk is een dame met een kind te zien. Deze vrouw is geïnspireerd op de assistent van de tuinman, waar Rosse verliefd op was. Ze staat symbool voor godin Irene, godin van de vrede (en blijkbaar de tuin)! 

Het Internationaal Gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof

Het Vredespaleis

Dit is dé ruimte waar het allemaal gebeurt: het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Alle grote rechtszaken tussen landen, zoals recent tussen Myanmar en Gambia, vinden hier plaats. Achter de tafels zitten de 15 rechters, tegenover hen de landen die het met elkaar aan de stok hebben. Een bijzonder tafereel, net als de vier glas in lood ramen in de ruimte. De ramen – geschonken door Groot-Brittannië – beelden de vier fases uit de geschiedenis van de mensheid uit. De oertijd, de tijd van de veroveringen, de industrialisatie en dan de meest indrukwekkende van de vier: de toekomst. In deze visie is vrede het beoogde doel. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door