fbpx
Online rondleiding door Watersnoodmuseum

Op 1 februari 1953 voltrok zich een drama: de watersnoodramp. In Nederland kwamen hierdoor 1836 mensen om het leven. Jelle reist af naar Zeeland om het Watersnoodmuseum te bezoeken. Dit bijzondere museum vertelt het verhaal van de ramp, de slachtoffers en overlevenden. Maak een tocht door de vier betonnen caissons die in 1953 werden gebruikt om de gaten in de doorgebroken dijken te dichten. 

In deze caissons, die nu het Watersnoodmuseum vormen, neem je niet alleen een kijkje in het verleden, er is ook aandacht voor de toekomst. Want ook nu wordt er dagelijks gestreden tegen het water, onder meer door de verandering van het klimaat.

Het Watersnoodmuseum is open voor bezoekers en Jelle weet: dat is zeker een aanrader. Leer alles over hoe het noodlot op 1 februari 1953 zo ontzettend kon toeslaan. Tickets reserveren doe je via de website.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Watersnoodmuseum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Deze huisgemaakte zender redde vele levens

Deze huisgemaakte zender redde vele levens

Watersnoodmuseum

Radiotechnicus Peter Hossfeld redde tijdens de watersnoodramp vele levens. Het eiland Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland, waar hij woonde, werd tijdens de noodlottige nacht hard geraakt. Er was geen contact met de buitenwereld, waardoor de rest van het land niet wist hoe ernstig het eiland getroffen was. Hossfeld bouwde een noodzender, waardoor hij kon laten weten dat het er slecht aan toe ging. Hierdoor kwam de noodhulp naar het Schouwen-Duiveland op gang.

Het jasje van de 7-jarige Jan Maliepaard

Het jasje van de 7-jarige Jan Maliepaard

Watersnoodmuseum

In het Watersnoodmuseum vind je vele tragische verhalen, gekoppeld aan tastbare spullen. Dit jasje was van de 7-jarige Jan Maliepaard. Zijn moeder vluchtte uit angst samen met haar 3 kinderen naar de overburen, wat Jan en zijn 4-jarige zusje Katie fataal werd. Een gedeelte van de woning werd namelijk door het water omver geslagen. In het gezin werden later weer een jongetje en meisje geboren, die de namen Jan en Katie kregen. De moeder van Jan sprak niet over de ramp, maar bewaarde een halve eeuw dit jasje van Jan tussen haar eigen kleding.

Persoonlijke herinneringen aan de vele slachtoffers van de watersnoodramp

Persoonlijke herinneringen aan de vele slachtoffers van de watersnoodramp

Watersnoodmuseum

De slachtoffers een stem geven, dat doet dit werk van Koert Davidse en Roel Wouters. Terwijl je op de grond de namenlijst van de slachtoffers voorbij ziet komen, hoor je in de vorm van geluidsfragmenten persoonlijke herinneringen aan de vele slachtoffers. ‘Ontzettend indrukwekkend’, aldus Jelle. En zo is het!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door