fbpx
Online rondleiding door Wereldmuseum

In Rotterdam leeft men op een kruispunt. Een kruispunt waarin meerdere culturen elkaar ontmoeten en omarmen. Om te eren dat in Rotterdam mensen uit maar liefst 170 landen samen wonen, heeft het Wereldmuseum de tentoonstelling Kruispunt Rotterdam gemaakt. 

Het is namelijk niet nieuw dat er zoveel verschillende werelden samen komen in de stad. De stad is dankzij haar handelsgeschiedenis bijna altijd een kruispunt geweest. Rotterdam brengt werelden bij elkaar, wat het museum goed laat zien met de prachtige gebruiks- en kunstvoorwerpen uit haar vaste collectie. 

Kort gezegd: het Wereldmuseum is prachtig en daarom prijzen wij ons gelukkig dat Lieke op uitnodiging van Uitagenda Rotterdam een kijkje mocht nemen. Wie dit museum bezoekt, stapt als wijzer mens weer naar buiten. En dan heb je ook nog eens prachtige voorwerpen gezien. Win-win situatie, toch? Het reserveren van tickets doe je via de website.

Highlights uit de rondleiding:
Wauw! Deze kleden wil je in huis hebben

Wauw! Deze kleden wil je in huis hebben

Wereldmuseum

Deze kleden zouden wij wel in huis willen hebben… Ze zijn namelijk gemaakt met onwijs bijzonder handwerk. Alle motiefjes zijn er met de hand op gezet. Deze wijze van werken vindt haar oorsprong in Indonesië en heet batikken. Wat mooi is aan de kleden, is dat je langzaam ziet hoe andere culturen het batikken gingen beïnvloeden. Zo hangt er een kleed met Chinese geluksmotiefjes, maar er is er ook eentje met Europese sprookjes erop. Hoe leuk is dat?

Vroeger waren deze Chinese beeldjes super populair

Vroeger waren deze Chinese beeldjes super populair

Wereldmuseum

Deze prachtige houten snijwerkjes werden eind negentiende eeuw door toeristen vanuit China meegenomen naar Nederland, om hier te laten zien wat voor moois ze in het Aziatische land maakten. Door die beeldjes ontstond in Nederland een eenzijdig beeld van hoe de Chinese cultuur eruitziet. De makers van de beeldjes vonden dat niet zo erg. De houten snijwerkjes waren namelijk mateloos populair, een goede manier om geld te verdienen dus! 

In dit Afrikaans kunstwerk is veel kritiek verwerkt

In dit Afrikaans kunstwerk is veel kritiek verwerkt

Wereldmuseum

Bij dit Afrikaanse kunstwerk hoef je je handen niet thuis te houden. Dit is namelijk een 3D-geprinte namaak van het ivoren origineel. Het werk ziet er niet alleen prachtig uit, wie goed kijkt ziet dat met de afbeeldingen die te zien zijn kritiek wordt geleverd op de kolonisatoren van Afrikaanse landen. Je ziet hoe zij de lokale bevolking behandelden, wat verschrikkelijk was.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door