fbpx
Online rondleiding World Press Photo in De Nieuwe Kerk

Welkom in De Nieuwe Kerk, voor velen wel bekend vanwege de officiële koninklijke ceremonies die er plaatsvinden (we kennen allemaal de traan van Máxima). Maar deze Amsterdamse kerk is ook de plek waar op dit moment de meest spraakmakende fototentoonstelling ter wereld te zien is.. We hebben het natuurlijk over: World Press Photo.

Deze persfotografiewedstrijd ontvangt jaarlijks inzendingen van ruim 4000 fotografen uit 125 landen. Aan de grote jury de mooie maar ook heftige taak een selectie van 150 foto’s te maken. De crème de la crème dus, vind je bij deze expositie in De Nieuwe Kerk. En geloof ons: dat betekent een achtbaan van emoties. Van ontroering tot blijdschap, van verdriet tot bewondering. Hier zie je wat er speelt in de wereld, en dat maakt indruk, weten Smita en Jennifer. Een bezoek aan World Press Photo in De Nieuwe Kerk raden we je zeker aan. Deze actuele beeldverhalen wil je met eigen ogen gezien hebben. Boek je tickets online, zodat er genoeg tijd en ruimte is om van de vele indrukwekkende foto’s te genieten. 

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken de tentoonstelling World Press Photo in De Nieuwe Kerk gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Een foto waar je stil van wordt

Een foto waar je stil van wordt

World Press Photo / De Nieuwe Kerk

Twee rouwende vrouwen, die hun pijn en verdriet uiten over het overlijden van hun dierbaren bij het neerstorten van een Boeing 737 Max op 10 maart in Ethiopië. Alle 157 inzittenden aan boord van het vliegtuig kwamen om het leven. De crash was zelfs zo heftig dat er geen resten van de inzittenden gevonden werden. Het is daarom dat de nabestaanden een zak met aarde van de crashsite kregen. Deze scène, van een nabestaande die het zand in haar gezicht werpt, is indrukwekkend in beeld gebracht door fotograaf Mulugeta Ayene.

Belinda is dragartiest met gevaar voor eigen leven

Belinda is dragartiest met gevaar voor eigen leven

World Press Photo / De Nieuwe Kerk

Smita en Jennifer zijn verliefd op deze foto, en wij ook! Hier zien we dragartiest en activist Belinda, gefotografeerd door Lee-Ann Olwage. Belinda poseert in een township in Zuid-Afrika, waar ze de ruimte inneemt die haar niet gegund en zelfs afgenomen wordt. In Zuid-Afrika ondervindt de LGBTQ+ gemeenschap veel geweld, discriminatie en intimidatie. Belinda is dus letterlijk dragartiest met gevaar voor eigen leven. 

 

Een intiem kijkje in hoe de wereld er uitzag en ziet

Een intiem kijkje in hoe de wereld er uitzag en ziet

World Press Photo / De Nieuwe Kerk

De World Press Photo tentoonstelling werd voor het eerst gehouden in 1955. Dat is al 65 jaar geleden en elk jaar is het weer even actueel. Voor de muur met de winnaars van de World Press Photo van de afgelopen jaren kijken Smita en Jennifer hun ogen uit. Zoveel indrukwekkende en spraakmakende foto’s. Een intiem kijkje in hoe de wereld er destijds uitzag. Opvallend: de eerste kleurenfoto die de prijs won, was tevens de eerste (en laatste) Nederlandse winnaar van de World Press Photo: Go Co Rentmeester!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door