fbpx
Online rondleiding door het Zuiderzeemuseum

Denk je bij een museum alleen maar aan schilderijen aan de muur? Dan ben je duidelijk nog nooit in het Zuiderzeemuseum geweest! In het buitenmuseum (of eerder het dorp) staan 140(!) historische gebouwen en samen vertellen ze je het verhaal van het Zuiderzee gebied. Roos & Hannah, de dorpsvertellers die het zijn, laten je de weg zien!

Het Zuiderzeemuseum is weer open! Bezoek het museum en ga vooral de uitdaging aan om de gebouwen terug te vinden waar Roos & Hannah op visite zijn geweest.

Highlights uit de rondleiding:
Pakhuis op rolletjes

Pakhuis op rolletjes

Zuidezeemuseum

In het buitenmuseum vind je 140 historische gebouwen, overgekocht of overgenomen uit het voormalige Zuiderzee gebied. Denk daarbij aan verschillende gemeentes zoals Urk, Volendam, Marken, Vollenhoven of Harderwijk. Deze gebouwen werden in z’n geheel of in stukken verplaatst. En we kunnen je vertellen.. het is best een gek gezicht als je dit kaaspakhuis door je straat ziet rollen. 😉 

Het leven in het Zuiderzeemuseum

Het leven in het Zuiderzeemuseum

Zuidezeemuseum

In het Zuiderzeemuseum is het altijd een gezelligheid van jewelste. Naast bezoekers die door de straten struinen vind je er ook veel ambachtslieden. Mandenvlechters bijvoorbeeld of de lokale apotheker die je het (ouderwetse) hemd van het lijf kan vragen. Zo waan je je dus echt even terug in de tijd. Voor Hannah & Roos daarom een extra vreemde gewaarwording om in een verlaten museum te zijn.. 

Zeg eens AAAA

Zeg eens AAAA

Zuidezeemuseum

Loop je nu te gapen?! Dit beeldje noem je een ‘grote gaper’. Het was het uithangbord én de kwaliteitsaanduiding van de apotheek (zeg maar het groene neon kruis van nu). Vaak hadden deze beelden een oosterlijk of zuiderlijk uiterlijk, verwijzend naar de oorsprong van de specerijen die werden gebruikt in de medicijnen. Als je hierop gaat letten kan je ze soms nog steeds bij de apotheek of drogisterij spotten!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door